Руският патриарх Кирил пристигна в България, за да се включи в честванията по повод 140 години от Освобождението



Руска църковна делегация, начело с Руския патриарх Кирил, пристигна днес на посещение в България за честванията на 140 години от Освобождението на България.

От летището Руският патриарх пристигна в Синодалната палата, където в съслужение в патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен в Синодалния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“. След това се състоя срещата между двамата патриарси, по време на която те размениха приветствени слова.

В своето слово патриарх Кирил изказа радостта си, че стъпва отново на българска земя във връзка с честването на паметните и героични събития, които България ще отбележи тези дни. Той подчерта още, че Руската православна църква винаги ще помни делото на светите братя Кирил и Методий като просветителско за руския народ. „Без българско православие нямаше да има и руско православие“, отбеляза още Руският патриарх.

Домакинът патриарх Неофит приветства своя гост, подчертавайки, че православна България го посреща с братска обич и признателност, и приема идването му у нас като висока чест и духовно тържество.

Предвидената по програма пресконференция за журналистите с Волоколамския митрополит Иларион, от руска страна, и със Старозагорския митрополит Киприан, от българска, не се състоя.

От София още днес руската църковна делегация отпътува за Стара Затова, а в утрешния ден се очаква двамата патриарси да отслужат Благодарствен молебен в Шипченския манастир „Рождество Христово“. Непосредствено след това те ще се отправят към връх Шипка, за да присъстват на церемонията в памет на загиналите войни за Освобождението на България, където ще бъде отслужена заупокойна молитва.

Снимка: БГНЕС

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...