Руши се най-старата църква в Сакар планина



Източник: БНТ

Най-старият православен храм в района на Сакар планина е църквата “Успение Богородично” в село Михалич, Свиленградска община. Храмът е построен през 1857 година. Сега е полуразрушен, запустял и никой не помни кога за последен път в него е правен ремонт.

Повечето църкви в района са опожарени през 1913 година, а тази, изградена от дялан камък, е запазена. Има уникални икони и църковна утвар. На необичайно място – на вратата към олтара е изобразен Исус Христос с агнец в ръце. Вместо метални, свещниците са каменни, а полилеите – дървени. Старинният купел за кръщене е изработен през 1835 година. Истинско чудо е, че и тази дарохранителница е оцеляла до днес.

"Дарохранителница има във всяка църква и в нея се съхраняват мощите на един светец, което е най-святото място в църквата", обяснява Магда Милчева – етнограф в Историческия музей, гр. Хасково.

Вместо свети мощи обаче, откриваме само паяжини. Село Михалич е накрая на картата на България – само 2 километра го делят от границата ни с Турция. Тук живеят около 50 възрастни хора, които не могат да се грижат за храма. До момента нито една институция не е взела мерки за опазването на това историческо богатство.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...