Ръкоположен бе новият Смоленски епископ Висарион



На 21 февруари, Неделя 16 след Неделя подир Въздвижение – на Митаря и Фарисея, се състоя хиротонията на Смоленския епископ Висарион, по време на светата Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в гр. Пловдив, и в изпълнение на решението на Св. Синод на БПЦ-БП от 16 февруари т.г. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави съборната архиерейска св. Литургия и хиротонията на новия епископ. В съслужение с Високопреосвещените митрополити: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Западно и Средноевропейски Антоний, Старозагорски Киприан, Видински Даниил, Доростолски Яков, както и с Преосвещените епископи: Мелнишки Герасим – гл. секретар на Св. Синод, Велички Сионий – игумен на Троянския и Бачковския манастир, Белоградчишки Поликарп – викарий на Софийския митрополит, Знеполски Арсений – викарий на Пловдивския митрополит.

В края на светата Литургия, Високопреосвещеният епархийски митрополит Николай се обърна със отеческо слово към новохиротонисания епископ Висарион, подчертавайки важността и отговорността на архипастирското служение:

„Епископът трябва да бъде пример за подражание, да завладява с живота и делата си. Той трябва да е образец в слово- мъдро, истинно, поучително; в поведение, в личен живот и достойно отношение с другите, в нелицемерна, искрена, отеческа, добродетелна и жертвена любов; в дух – да бъде в духовно настроение; в чистота телесна и душевна; в целомъдрие и благочестие. Всичко това и на тебе се вменява като повелителен дълг. Носи епископското звание с достойнство в чистота, със смирение, с кротост, с чест и твоето архиерейско служение ще бъде за теб утешение и за нас радост.

Приятно ми е да те приветствам с назначението ти за мой викарен епископ. В твоя йерархически растеж от монашеското ти пострижение до днешното велико тайнство аз в битността ми на Пловдивски митрополит мога със спокойна съвест да засвитеделствам за достойното ти въздигане в епископство и да изразя с благодарност, че каквото и да ти бе възложено като послушание ти изпълняваш безпрекословно и безропотно, с характерните ти благ нрав и кротост. Като имам предвид досегашното ти успешно старание и примерен личен живот, уверен съм, че в съвместното ни служение ще имам радостта от твоето ревностно подпомагане в по-високото ти клирическо звание и богослужебно-административни обязаности, като мой представител и вече епископ в Смолян и околията.

Изискванията в новия ти висок сан ще са много повече и по-отговорни. От някои приятни неща ще се лишиш, за да преумножиш полезните. Нужни са лични усилия и Божия помощ. В усилията ти отечески те насърчавам. Божията помощ молитвено ти изпросвам.“

Най-новият архиерей на църквата ни благослови за първи път като епископ народа. Високопреосвещеният митрополит Николай благодари сърдечно на синодалните архиереи за единодушието, с което взеха решението за хиротонията на епископ Висарион и за това, че дойдоха отблизо и далеч.

След края на светата богослужба Негово Преосвещенство епископ Висарион раздаде нафора на десетките миряни, които, съпричастни с радостта му, го отрупаха с цветя и поздравяваха за хиротонията му с пожелания за дълго и благословено служение.

Източник: bg-patriarshia.bg

Снимки: flickr.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...