„Светителят хирург“ бе представен пред лишените от свобода в Старозагорския затвор



На 29 май се състоя специална прожекция на документалния филм „Светителят хирург“ пред лишените от свобода в Старозагорския затвор.

Идеята за представяне на „Светителят хирург“ именно в затвора е чрез личността и делото на св. Лука Войно-Ясенецки, който многократно е лежал в тъмница, да се даде пример за живот, изцяло отдаден в помощ на ближния.

„Това бе за мен най-емоционалната прожекция на филма, която е имало досега“, споделя авторът Ангел Бончев. Той е впечатлен от реакцията на възмущение на затворниците, когато са гледали кадрите във филма с рушенето на храмове, чупенето на кръстове и изгарянето на икони.

По-късно в същия ден филмът бе представен и през зрителите в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора.

Двете прожекции бяха осъществени с благословението на Старозагорския митрополит Киприан, който в свое слово по повод събитието изказа благодарности към екипа на филма и отбеляза: „По недвусмислен начин образът на свети Лука развенчава много митове, свързани с християнското учение, които поддържат богоборците. Свети Лука категорично показва, че Христовото учение за любовта и саможертвата не е някаква отвлечена доктрина, отдалечена от реалния живот на света, а е жива, действена сила, която може да преобрази човешкия живот.

Той ни уверява, че човек може да бъде отдаден на науката и в същото време – посветен на Бога. Той ни дава пример за съчетаване на блестяща кариера и добродетелен живот. Показва се образец на съвместяване на пълноценната грижа за тялото и душата човешки… Нека помним неговото безсмъртно послание, че „главното в живота е да се прави добро на хората – ако не можеш да направиш голямо добро, направи малко добро„…“.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...