Светият Синод без притеснения от отваряне на досиетата



Източник: News.bg

Въпросът за отварянето на досиетата на бившата Държавна сигурност не е обсъждан от Светия Синод на Българската православна църква. Това заяви в сутрешния блок на БНТ русенският митрополит Неофит.

Той бе категоричен, че в Светия Синод и висшия клир няма никакъв страх. Ще посрещнем отварянето на досиетата без притеснения, каза още митрополит Неофит.

Той смята, че ако при отварянето на досиетата се окаже, че някой от църквата е бил свързан с бившата ДС, решение за това какво наказание ще се предприеме спрямо него ще се вземе от съответната епархийска власт.

По мое мнение отварянето на досиетата няма да доведе до тежки престъпления. Не вярвам да се разкрият недостойни поведения, каза още русенският митрополит Неофит.

Припомняме през последните дни във фокуса на световните медии е бившият вече Архиепископ на Варшава, който бе принуден да се оттегли, след като стана ясно, че сътрудничил на на тайните служби на комунистическа Полша.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...