Светият Синод избра днес трима нови епископи



Източник: агенция Фокус

На своето редовно заседание архиереите от Светия Синод на Българската православна църква взеха решение трима архимандрити да бъдат въздигнати в епископски сан. Това са Техни Високопреподобия главният секретар на Светия Синод архимандрит Наум, протосингелът на Софийската света митрополия архимандрит Йоан и ректорът на Софийската духовна семинария архимандрит Сионий.

Архимандрит Йоан бе избран за викариен епископ на Негово Светейшество българския патриарх и Софийския митрополит Максим, е съобщил русенският митрополит Неофит, цитиран от Нетинфо. Това се наложи след като мястото бе овакантено от епископ Николай, който стана Пловдивски митрополит.

Хиротониите на тримата млади духовници се очаква да станат в най-скоро време.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

5 Отговори

  1. Дон Кихот каза:

    Преди доста години питах дядо Николай дали би благословил да стана монах и защо нямаме монаси. Той се усмихна и каза: „Може изобщо да няма монаси, но кандидати за владици винаги ще има“.

  2. paterp каза:

    Ами такива кариеристи винаги ще гледат да се издигат, пък монашеството е за по-простите монаси.

  3. proben каза:

    Ами нека се издигат хората, пари не ни искат, я. Добре са си новите владици – и тримата са нормални хора (май?); поне не се мислят за образец на съвършенството и не настояват другите да ги мислят за такива. И не богословстват за щяло и не щяло. Щото почнат ли нашите владици да богословстват, страшно става. Затова викам – по-добре откровени кариеристи отколкото духовни „светила“ и богословски „капацитети“.

  4. dbachev каза:

    През 80-те години като студент в Духовната академия ходех всяко лято на певчески стаж на Рилския манастир. Сутрин и вечер пеехме и се учехме колегите на певника, а в свободното си време, освен в почивка, се случваше да помагаме в библиотеката на Ана-Мария – така се казваше библиотекарката по онова време.

    Та в една от тези години – 1985-та – през август дойде един човек, който не излизаше по цели дни от библиотеката. Понеже правеше впечатление на всички – приличаше на истински хартофилакс (обичащ хартията – както е в превод) и си беше наистина такъв – аз се запознах с него и той ми сподели, че е инженер, но го влече монашеството, като иска да е книжовник, и нищо друго. Помоли ме да го срещна с отец-игумена (нинездравстващия митрополит Галактион). Както и да е, уредих му среща.

    Дядо Галактион обаче му каза: На нас не ни трябват книжовници, а администратори. Св. Синод готви монаси за бъдещи викарийни епископи, ректори на семинарии, игумени на ставропигиални манастири, главен секретар на Св. Синод, първопредстоятел на храм „Св. Александър Невски“, митрополит и т. н.

    Човекът си отиде огорчен. Наистина, може нито един монах да няма, но митрополити ще има, защото трябва да се възпроизвежда Църквата. Както и епископи, които да са на другите изброени по-горе длъжности. Но книжовниците, вместо да са в БПЦ, преподават другаде.

    Все пак, има двама книжовници-монаси, но те не са на заплати в БПЦ, а вероятно във ВУЗОВЕТЕ, в които преподават: архимандритите Павел и Авксентий.

  5. Дон Кихот каза:

    Прогоненият от Рилския манастир не е Александър Генчев от Велико Търново?
    .
    Слава Богу, че сам си изкарвам хляба. Ако остана на тази умирающа черква, досега да съм пукнал от глад.