Светият Синод: Мъртвороденото бебе е човек, а не биологичен отпадък



Приемането и обнародването в Държавен вестник през август тази година на наредба 12 за утвърждаване на медицинския стандарт „Акушерство и гинекология“ (във връзка със Закона за гражданската регистрация) провокира гласове на недоволство от страна на пациентски и правозащитни организации.

Днес, на празника Зачатие на света Анна, членовете на Светия Синод излязоха със становище по повод приетата наредба. Според архиереите в наредбата има заложени текстове, които разкриват принципно неправилно третиране на човека като едносъставно (само физическо) същество, както и бездуховно и безчовечно отношение към недоносените деца и техните семейства.

В становището се казва: „Третирането на човешкото същество като лишен от душа „концептус”, „зародиш” или „плод”, чийто признак за живот и жизненост е единствено „циркулацията на кръвта”, ни потриса силно ведно с произтичащите от това неправилно разбиране тежки последствия. А те са: 1) редуциране на човека до едната му телесност; 2) обезличаване на човешката личност; 3) легитимиране на аборта; 4) опит за разширяване обхвата на понятието „аборт” с включване в него на определена категория преждевременни раждания; 5) жестоко отношение към недоносените деца с тегло под 800 грама и техните семейства – чрез липса на адекватна грижа и чрез узаконяване на убиването на всички бебета, появили се на бял свят преди 26 гестационна седмица и които не са успели да живеят поне 3 денонощия“.

В становището се обръща внимание и на недопустимата практика в България в случай на смърт на детето при раждане или при смърт на новороденото малко след раждането (до третия ден), починалото бебе да се третира като безличен биологичен отпадък.

NeonatologiaБългарските архиереи призовават отговорните институции да преосмислят философията на действащия медицински стандарт „Акушерство и гинекология”, както и критериите в Закона за гражданската регистрация, така че „БЕЗУСЛОВНО да бъде защитено правото на всяко живородено дете да живее, да получи име, акт за раждане и ЕГН, да бъде лекувано, да бъде кръстено, да расте и да се радва на родителска любов, на семейна и църковна грижа. А на мъртвородените деца да бъде осигурено правото да получат име, акт за раждане със съответното име и ЕГН.“

В синодалното становище се посочва, че преосмислянето на студеното административно отношение най-малкото ще бъде знак на подкрепа от страна на държавата към родителите в най-тежкия за тях момент – загубата на новороденото им дете. Задължително е те да имат правото да приберат и обгрижат своето починало дете, да му дарят своята любов макар и посмъртно, да го погребат достойно и да се молят за него в личните си молитви.

„ Мъртвородените деца пак са човеци. Ние сме длъжни да им дарим кътче в нашите сърца, памет в света на живите и дял в нашата земя“, заключават архиереите в изявлението си.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...