Светият Синод призовава към молитва за загиналите и пострадалите в село Хитрино



SveshtiПонеделник – 12 декември, e обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от експлозията в Хитрино. Седем са загиналите, а други 29 са ранени при влаковата експлозия в шуменското село.

Днес по призива на Варненската и Великопреславската митрополия в храмовете на епархията ще бъдат отслужени заупокойни молитви за душите на загиналите в Хитрино.

Във връзка с трагичния инцидент Светият Синод, начело с патриарх Неофит, изпрати съболезнователен адрес до областния управител на област Шумен Донка Иванова и до кмета на с. Хитрино Нуридин Исмаил, в който се казва:

„Светият Синод на Българската православна църква в пълен състав во главе с Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит с тревога и отеческа болка прие вестта за трагедията, сполетяла жителите на с. Хитрино, област Шуменска, отнела внезапно живота на скъпи наши сънародници, причинила мъка, страдание и много материални щети на жителите на селището.

Но ние знаем, че с физическата смърт не свършва човешкото битие и сега, в тъгата изпълнила нашите сърца, с надежда и вяра отправяме молитва към Бога – „Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб” (2 Кор. 1:3-4), да прояви Своята велика милост към Своите създания, да утеши скърбящите, да заличи причинените рани със Своята любов и да пази от всяко зло и напаст българския народ!

Семействата на загиналите, а и всички пострадали от катастрофата, сега се нуждаят от особена грижа, внимание и любов от страна на всички нас. Призоваваме боголюбивите чеда на Българската православна църква с непоколебима вяра в Премъдрия Божий промисъл, милост и любов да отправят молитви за жертвите на трагедията и техните близки, и да проявят на дело любовта към ближния, като окажат нужната подкрепа и помощ на всички пострадали.

Молим Всемилостивия Бог за душите на загиналите, скорошно изцеление на пострадалите и утешение на близките на жертвите,

С уважение,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...