Светият Синод се подготвя за деня на патриаршеския избор



355В официално изявление на Канцеларията на Светия Синод се опровергава информацията, публикувана днес в някои медии, че Патриаршеският избирателен църковен събор, който трябва да се състои тази неделя – 24 февруари, е под въпрос поради предполагаема жалба, подадена във Върховния административен съд от името на сдружение „Приятели на православния свят“ и обжалваща избора на тримата кандидати за патриаршеския престол.

„В изпълнение на Свещените канони и на чл. 41 и чл. 43, ал. 1 от Устава на Българската православна църква-Българска Патриаршия и съгласно Решение на Св. Синод от заседанието му на 27.11.2012 г., прот. № 31 – пълен състав, Патриаршеският избирателен църковен събор (ПИЦС) ЩЕ БЪДЕ ПРОВЕДЕН на 24 февруари т. г. – неделя, и на него ще бъде избран Предстоятел на Българската православна църква – Светейши Патриарх Български и митрополит Софийски“, се казва в официалното съобщение на Светия Синод.

Подготовката за патриаршеския избор вече започна. Още в петък Светият Синод ще посрещне делегациите на поместните православни църкви. В неделната сутрин (Неделя на митаря и фарисея) около 9 ч. ще започне същинското тайно гласуване, което ще определи новия български Патриарх и в което ще участват 142 избиратели, а малко преди 12 ч., ако е рекъл Бог, се очаква камбаните на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ да забият и звънът им да възвести новината, че вече е избран нов Предстоятел на БПЦ. Около 12 ч. новоизбраният Патриарх ще пристигне с литийно шествие в Патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски“ за тържествената интронизация. „Новата зелена патриаршеска мантия с инициалите „Б.П.“ – „Български патриарх“ – в момента се шие и извезва… Личната шивачка на приснопаметния Български патриарх Максим в момента довършва бялото було (патриаршеската епанокалимавка), с което новият Патриарх ще размени патриаршеската корона в момента на своята интронизация. Останалите патриаршески инсигнии: енголпията, нагръдният кръст и патриаршеският жезъл също са готови за този тържествен ден, какъвто България не е изживявала от 41 години насам. Те ще бъдат поднесени на новоизбрания Български патриарх от първия, втория и третия по старшинство епархийски митрополити на специално изграден за целта подиум… „, се казва в съобщение на Българската патриаршия.

 

Снимка: Десислава Панайотова, www.bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...