Светогорски монаси ще отслужат молебен пред иконата Пресвета Богородица Геронтиса във Варна



p1010390На 3 март – Националния празник на България, във Варна ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия, която ще започне от 7 ч. в катедралния варненски храм „Успение Богородично”.

На празничното богослужение ще присъстват йеросхимонах Епифаний, епистат и член на Свещения Кинотис на Света гора от манастира „Пантократор”, както и йеросхимонах Мойсей, член на братството на манастира „Ксенофонт”. Повод за тяхното гостуване е отправената покана от Варненската и Великопреславскасвета митрополия да бъде отслужен молебен пред копието на чудотворната светогорска икона „Пресвета Богородица – Геронтиса”.

Богородичната икона бе подарена на варненската катедрала на 26 декември 2012 г., по молба на блаженопочиналия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, отправена към управата на светогорския манастир„Пантократор“ със съдействието на Балканското атонско сдружение. Йеросхимонах Епифаний и йеросхимонах Мойсей, които бяха част от делегацията, която тогава придружаваше иконата в славния й път към морската столица, ще отслужат молебена, чието начало е в 8.45 ч.

След това Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещеници от Варна ще отслужи благодарствен молебен по повод 138 години от Освобождението на България.

Повече за чудните истории, свързани с иконата „Пресвета Богородица Геронтиса” („Старица”), можете да прочетете тук.

 

 

Източник: mitropolia-varna.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...