Светски чиновници подеха атака срещу новия Пловдивски митрополит


Източник: Plovdiv24.com

В Интервю за Радио Пловдив новоизбраният Пловдивски митрополит Николай обясни, че заради личен конфликт директорът на дирекцията по вероизповедания Иван Желев го обвинява в нетолерантност към другите религии. След митрополитския избор проф. Желев обясни, че в пловдивската епархия живеят много католици, мюсюлмани и евреи и нетолерантно отношение към тях не би било търпяно.

Желев има архонтска титла, дадена му от чужда православна църква, и затова отстоява чужди на нашето православие интереси. На въпрос напълно неоснователни ли са твърденията за непоносимост към другите религии митрополит Николай отговори: Аз съм православен митрополит и съм дал обет да пазя чистотата на светото православие. Също в интервю за Радио Пловдив бившият директор на Дирекцията по вероизповедания Христо Матанов прогнозира скандали в близките месеци, защото новият пловдивски митрополит е неподходящ за епархия с толкова разнообразна религиозна структура. Матанов съобщи още, че дядо Николай е обещал Смолянската епархия да се отдели от Пловдивската, което ще стане в навечерието на кметските избори и ще послужи като пи-ар кампания на кметицата на Смолян.

За посрещането на новия владика в Пловдив пристигат свещеници от Русия, Румъния и Гърция, информира днес в. “24 часа – Пловдив”. Двудневните тържества започват в събота в 16,30 ч, когато група отци и миряни ще го посрещне на спирката до ТЕЦ „Север" и ще го съпроводи до Централния площад. Там владиката ще пристъпи в шпалир от свещеници и ще бъде приветстван от кмета Иван Чомаков. Митрополит Николай ще благослови присъстващите и ще поведе литийно шествие по Главната към храм „Св. Богородица". Вечерта ще отслужи първата си литургия. Тя е за всеопрощение, тъй като денят е Сирни Заговезни.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...