Свещеник пише историята на пловдивското Ново село



Източник: БТА

Свещеникът Руси Иванов пише историята на пловдивското Ново село. Божият служител започнал да събира материали за книгата си преди десетина години, когато е въдворен в местния храм "Свети Георги". Руси Иванов е от Елхово, завършил е Софийската духовна семинария и Богословския факултет в София, в момента по негова инициатива се прави ремонт на църквата и се строи магерница. Историята на Ново село започва от римско време, разказа пред БТА* отец Руси. Той добави, че за написването на книгата е разговарял с десетки местни хора и е ползвал летописната книга на църквата.

Когато турците започнали да палят българските къщи от малкото село, разположени в местността Елени връх, последните, водени от родовете Манчеви, Косови, Божинови и Славинови, напуснали селото. Тези близо 20 семейства се заселили край пътя от Пловдив за Батак. Основаната от тях чисто българска махала нарекли Ново село. В него в средата на XIX век дошли преселници от други райони на България. След тяхното заселване днешното Ново село наброявало 65 къщи със 170 жители.

Много е важно, когато ползваш източник, да различиш легендата от фактите, подчертава отец Руси.

 Интересен факт от живота на Ново село е, че преди идването на отец Руси храмът е бил склад за плодове и зеленчуци, обраснал в бурени и превърнал се в змиярник – "Жалка картина, дължаща се на атеистичния режим", коментира свещеникът.

В църквата днес се пази богослужебна книга, подарена от съпругата на Христо Ботев – Венета, както и икона на Светите братя Кирил и Методий, дарена от Търновския митрополит Климент (Васил Друмев), когато е бил заточен в Гложенския манастир, край Тетевен.

По думите на отец Руси, редовното пастирско служение и вярата на хората са оказали своето благоприятно влияние.  Сформирани са две детски групи – за вокално християнско пеене и за пресъздаване на евангелски сцени.

Наскоро децата от вокалната група са представили своята програма пред богослови от Лионската духовна семинария, които са гостували в храма. В момента децата от селото се подготвят за поклонническо пътуване из свети места във Франция през август.

Заварих традиция, която обновихме и продължава вече над 130 г. – да се раздава благословен и осветен курбан за здраве и благополучие на цялото село, каза свещеникът в Ново село.

*Репортер на БТА  се срещна с отец Руси Иванов по време на журналистическото пътуване "Из живота на вярата: Българската православна църква – традиция и съвременност", организирано от Фондация "Покров Богородичен" на 27-30 юни

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...