Свещеници от Дупница искат оставката на архиерейския наместник



Четирима свещеници от Дупница са поискали оставката на архиерейския наместник на Дупнишката духовна околия, отец Георги Паликарски, съобщава Нетинфо, като се позовава на БГНЕС. В писмо до Патриарх Максим, Светия синод и Министерство на финансите отците Георги Николов, Йоан Хаджийски, Благой Стоянов и Методи Кръстев обвиняват административния си ръководител във финансови злоупотреби и безконтролно строителство, се казва в съобщението.

Четиримата свещеници са посочили разкрити от тях злоупотреби на отец Паликарски и неговата касиерка Йорданка Димитрова. В специално писмо до директора на Дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет те са настояли да бъде разпоредена незабавно независима ревизия, която да се извърши от ревизори на Светия синод.

"След като се освободи от старото църковно настоятелство, Георги Паликарски без всякакъв контрол извърши и редица покупки в ощръб на храма", се казва в писмото според публикацията.

Тези обвинения са били отхвърлени от отец Паликарски на специална пресконференция по-късно, на която той съобщил, че е получил подкрепата на свещениците на селата Джерман, Крайници, Сапарево, Ресилово и на градовете Бобошево и Сапарева баня. "Причината за нападките им е това, че затегнах дисциплината, след като получих окръжно постановление на Митрополията в София от миналата година", е заявил отец Паликарски.

В края на миналата година отец Георги Паликарски поде кампания срещу свещеници, които се обличат светски, докато отслужват църковни тайнства, и такива, които вземат повече пари за църковни услуги. През декември 2006 год. той свика конференция на свещениците заради такива злоупотреби.

"Не може да ходят като последни хипари. За първи път видях свещеник с обеца. Има си установена норма за облеклото – расо, черни обувки, бяла риза и т.н. Недопустимо е да отслужват с дънки и други светски дрехи", заявява отец Георги пред в. "Сега". Срещу големите такси оплакванията били устни, никой не е подал сигнал официално в писмен вид.

Отец Георги е призовал вярващите в бъдеще да подават писмени сигнали срещу корумпирани свещеници, за да може да се предприемат действия срещу тях. Светият синод също бил уведомен за нарушенията.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...