Свещенослужители не могат да участват в изборите



Светият Синод на БПЦ в пълен състав прие с протокол №1, Изх.№135/08.03.2021 год., Окръжно послание във връзка с предстоящите парламентарни избори.

В посланието се припомнят църковните канони и устава БПЦ (6-то и 81-во Апостолски правила, 10-то правило на Седмия Вселенски събор и чл. 139, ал. 1 от Устава на БПЦ-БП),  в съответствие с които свещенослужители не могат да участват в общински избори като кандидати за кметове и общински съветници, както и да бъдат избирани за народни представители.

Разрешава се отслужването на молебени и водосвети по молба на политически партии, лица и сдружения, като това става само в православните храмове. Препоръчва се приветствията от свещенослужителите да са само с духовно съдържание.

Източник: Официален сайт на БПЦ-БП

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...