Св. Синод благослови споменаването на Симеон Сакскобургготски в богослужението



Simeon SakskoburggotskiНа вчерашното си заседание членовете на Светия Синод са взели решение да дадат благословение при отслужването на богослужения „във всички църкви и манастири в диоцеза на БПЦ да се споменава името на Негово Величество Симеон II, цар на българите“. Предложението е било направено от Пловдивския митрополит Николай.

В богослужебната практика на Българската православна църква в светата Литургия светската власт се споменава с думите: „…за правителството и за христолюбивото ни войнство на Господа да се помолим…“.

„С решението си де факто Светият Синод приема, че България има двама държавни глави – цар и президент, което и от юридическа, и от канонична гледна точка е абсолютен парадокс…“, коментира синодалното решение журналистът Горан Благоев за faktor.bg.

Заедно с премиера Бойко Борисов и Емил Велинов, директор на дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет, Симеон Сакскобургготски ще бъде отличен за заслуги към Църквата на предстоящите тържества в Плиска за 1150-годишнината от покръстването на българите.

Той ще получи ордена „Свети Йоан Рилски“ първа степен на Българската православна църква, като вече е носител на най-високото църковно отличие „Св. цар Борис Покръстител“.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...