Св. Синод дари консумативи за Клиниката по детска онкохематология към „Царица Йоанна – ИСУЛ“



Снимка: Ангел Карадаков, Българска патриаршия

Като част от кампанията „Деца рисуват за деца“ на Св. Синод на Българската православна църква, днес бяха дарени консумативи за Клиниката по детска онкохематология към Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“, съобщават от патриаршеския сайт. Консумативите са закупени със средства, събрани от две благотворителни изложби през 2018 г., на които бяха разпродавани най-добрите рисунки от Национален конкурс „Възкресение Христово“.

Дарението е на стойност близо 5400 лв., като основна част от него са ланцети за безболезнено взимане на кръв за изследвания на децата с онкохематологични заболявания, лекувани в клиниката.

Ето какво се казва още в съобщението на официалния сайт на Българската патриаршия:

„С представителите на Културно-просветния отдел проф. д-р Добрин Константинов с удовлетворение сподели, че от 2000 година насам Клиниката по детска онкохематология към Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ постепенно достига европейските стандарти на лечение на онкохематологичните заболявания при децата. Нещо повече, в последните няколко години в клиниката е утвърдена успеваемост в излекуването на 80 процента от общия брой на постъпилите за лечение деца. Това е резултат, който в общоевропейски план към момента се счита за възможно най-добро постижение. Ръководителят на клиниката подчерта, че с дарените от Св. Синод медицински средства за лечение децата ще бъдат изключително облекчени и утешени, защото болката, свързана с ежедневните изследвания на състоянието им, ще бъде сведена до минимум.

Ловчанският митрополит Гавриил отбеляза, че тази милост, която ще бъде сторена на лекуващите се деца, дължим на другите деца в кампанията – участниците и лауреатите на синодалния конкурс „Възкресение Христово“, които даряват своето творчество и с него подкрепят своите страдащи връстници.

„Деца рисуват за деца“ е инициатива на Св. Синод и естествено продължение на конкурса за детско творчество, организиран от Културно-просветния отдел при Св. Синод. В предишното издание на кампанията бяха събрани близо 15 000 лв., с които беше закупена апаратура за клиниката (инфузионни помпи и пациентни монитори).

През 2019 г. предстои да бъде проведена за трета година благотворителната инициатива, за която своевременно ще бъде публикувана информация.“

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...