Св. Синод не даде благословение български архиереи да вземат участие в тържествата по случай 1000 години Охридска архиепископия



На днешното си заседание Св. Синод на Българската православна църква разгледа поканата на Македонския архиепископ Стефан, отправена чрез писмо до представители на Българската патриаршия, да вземат участие в тържествата по повод 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия, която ще бъде отбелязана на 27 май т.г. – Петдесетница, в Охрид, Р. Македония. По устен доклад на Русенския митрополит Наум и след проведени обстойни разисквания, Св. Синод е взел решение да не даде благословение представители на Българската патриаршия да вземат участие в тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Р. Македония.

„За” горното решение да не бъдат изпратени български архиереи за честванията в Македония гласуваха митрополитите: Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Врачански Григорий, Видински Даниил.

„Против” гласуваха: Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай и Старозагорски Киприан.

На същото си заседание Св. Синод разгледа предложение на Пловдивския митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан, придружен от епископ на БПЦ – БП, да посети Р. Македония и да вземе участие в тържествата в Охрид. Сливенският митрополит Йоаникий предложи конкретен епископ, който да придружава митрополит Киприан, и той да е Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.

След проведени разисквания и гласуване, Св. Синод не е приел предложението на Пловдивския митрополит Николай, допълнено от Сливенския митрополит Йоаникий.

„За” изпращане на българска църковна делегация на въпросното честване гласуваха: Сливенският митрополит Йоаникий, Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай и Старозагорският митрополит Киприан.

„Против” гласуваха митрополитите: Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Врачански Григорий, Видински Даниил.

Източник: www.bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...