Св. Синод няма да участва в общо богослужение или молитвено последование с папа Франциск в България



На свое заседание Св. Синод е разгледал проекто-програмата за посещението на папа Франциск в България с постъпилите промени и след проведено гласуване е взел следните решения, съобщава официалният патриаршески сайт:

Да се подготви и изпрати писмо-отговор до Анселмо Гуидо Пекорари, в което да се подчертае, че поканата за гостуването на папа Франциск в България идва от държавните власти, за това е редно основните мероприятия, свързани с посещението, да бъдат съгласувани с държавните институции.

Що се отнася до онази част на предложената ни проекто-програма, която включва участието на представители на БПЦ-БП, бихме искали да Ви информираме, че Негово Светейшество Българският патриарх, заедно с членове на Св. Синод са готови да приемат папа Франциск за среща в Синодалната палата на 5.V.2019 г., както е предвидено в изпратената ни проекто-програма.

Посещение на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е възможно, но бихме искали да подчертаем, че каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите Канони не допускат това. В тази връзка участието на патриаршеския хор също се явява невъзможно.

По всички останали точки от представената ни проекто-програма участието на представители на БПЦ–БП е невъзможно.

Относно Вашето предложение дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на визитата на папа Франциск у нас, Св. Синод не дава благословение за това, освен за посещенията в сградата на Св. Синод и Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

Не се благославя на клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития от програмата на посещението на папа Франциск у нас.

Преди около месец Ватиканът обяви програмата за визитата на папа Франциск в България, която ще се състои от 5 до 7 май. Надсловът на посещението му у нас е „Мир на земята“ – по името на енцикликата от 1963 г. („Pacem in terris“) на папа Йоан XXIII. Известно е, че преди да стане папа Йоан XXIII, монсеньор Анжело Ронкали е представител на Ватикана в България от 1925 г. до 1934 г.

На 5 май сутринта на софийското летище папа Франциск ще бъде посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов. Тържествената церемония по посрещането ще бъде на площада пред президентството, а след това ще се състои и официална среща между папата и президента Румен Радев.

В същия ден е планирана и срещата на папа Франциск с Негово Светейшество патриарх Неофит и митрополити от Св. Синод на Българската православна църква, както и поклонение в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. Първият ден от папската визита в България ще завърши с богослужение от 16.45 ч. на площад „Княз Александър Батенберг“, е отбелязано в програмата.

На 6 май според планираната програма папата ще посети бежански център, след което ще замине за град Раковски, където е очакван с голямо вълнение от най-голямата католическа общност в България.

В следобедните часове папа Франциск ще се отправи отново към София – за да оглави молитва за мир „в присъствието на представители на различни религиозни изповедания на площад „Независимост“, както се уточнява в обявената програма.

На 7 май сутринта папата ще отпътува за Северна Македония.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...