Св. Синод определи отново митрополит Киприан за временно управляващ Врачанската епархия



Sinodalna palataСлед кончината на Врачанския митрополит Калиник, който след тежко боледуване се престави в Господа на 26 декември, митрополитите от Светия Синод се събраха днес, 28 декември, на извънредно заседание.

Св. Синод в пълен състав реши временен наместник на овдовелия митрополитски престол отново да бъде Старозагорският митрополит Киприан, който ще организира изборите в епархията и ще ръководи делата ѝ до каноничното избиране на нов Врачански митрополит. Митрополит Киприан в продължение на 15 години е бил викариен епископ на Врачанския митрополит и добре познава делата на епархията.

След заседанието си митрополитите от Светия Синод, начело с патриарх Неофит, отпътуваха за Враца, за да участват в опелото и погребението на новопреставилия се в Господа митрополит Калиник.

Изборите за митрополит, съгласно църковния устав, преминават в два етапа. При първия етап избирателите от Врачанската епархия сами ще изберат двама епископи от листата с достоизбираеми епископи, която ще им предложи Светия Синод. На втория етап – т.нар. Каноничен избор – митрополитите от Светия Синод ще изберат един от двамата кандидати, събрали повече от половината от гласовете на епархийските избиратели.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...