Св. Синод отказа да предостави информация на Комисията по досиетата



Комисията по досиетата оповести публично кореспонденция със Св. Синод по повод отправеното искане да получи списъците на лицата – ръководители и членове на всички управителни органи, съгласно устава на БПЦ.

Искането е отправено във връзка с изискванията на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби  на Българската народна армия (чл. 3, ал. 2, т. 6), което налага извършване на проверка на ръководителите и членовете на управителните органи на религиозни общности.

В последната си кореспонденция до Св. Синод председателят на Комисията Евтим Костадинов отбелязва, че писма с това искане са изпращани многократно до Българската патриаршия (още от 2011 г. насам) и че ако в 14-дневен срок не бъде получена въпросната информация, Комисията ще пристъпи към административнонаказателните разпоредби на Закона.

В отговор до Комисията от юни 2018 г., подписан от Негово Светейшество патриарх Неофит, Св. Синод отказва да предостави нужната информация с обяснението, че не разполага с нея. В писмото на Св. Синод се казва:

„Вътрешните взаимоотношения между членовете на Едната, Света, Вселенска и Апостолска Православна Църква и особено между нейните членове – клирици, и нейните членове – миряни, не са от административно-правен, а от морален характер. Тези връзки са изградени и съществуват на базата на споделената обща вяра, произтичащата от нея ценностна система и на основата на взаимното доверие…

Понеже отношенията вътре в Църквата се основават на единство в богослужебния живот и доверие, то нито митрополиите/епархиите, а още по-малко Светият Синод на БПЦ-БП, събират и поддържат картотеки на личните данни на църковните настоятели, а още по-малко техните ΕΓΉ-та. Това означава, че Вашето желание да Ви представим списъци с хиляди имена, придружени с ЕГН-та, като просто ги извадим от някаква база данни, която изглежда предполагате, че съществува, не може да бъде изпълнено, защото такива бази данни не съществуват. Отделен е въпросът доколко Църквата може да изгражда такива бази данни в светлината на последните европейски регламенти за защита на личните данни.

Съвсем невъзможно е да бъде изпълнено изискването личните данни на църковните настоятели да бъдат предоставени от 1989 година до сега, защото тези сведения едва ли се пазят и в самите енорийски църкви.

За да бъде изпълнено Вашето искане, съществуват два подхода. Единият е Българската православна църква тепърва да започне да изгражда централизиран, единен регистър на църковните настоятелства в цялата страна, съдържащ личните данни на църковните настоятели. За да се случи това, е необходимо време и ресурси, с каквито Българската православна църква в момента не разполага. Дори и да допуснем, че такъв регистър би могъл да бъде технически изграден, пак би останал открит въпросът такава информация по принцип може ли да бъде предоставяна; въпросът трябва преди това да бъде подложен на широка вътрешно-църковна, включително и международна консултация…

Вторият подход е почитаемата Комисия да се обърне директно към енорийските църкви, които са самостоятелни юридически лица, и да изиска директно представяне на личните данни на членовете на съответното църковно настоятелство. Епархийските митрополити биха препоръчали на енорийските свещеници – председатели на засегнатите църковни настоятелства, да увещаят братски църковните настоятели доброволно да откликнат на запитването на Комисията. Но нито Епархийските митрополити, нито енорийските свещеници председатели имат властта да „наложат императивно“ изпълнението на това искане.

Ако смятате, че Светият Синод на Българската православна църква трябва да бъде административно, по реда на светските закони, наказан, за това, че не може да изпълни изискване на светски закон,който не държи сметка за особения, духовен и морален, характер на взаимоотношенията в Църквата – воля Ви е!

С настоящето ние доказваме, че, от една страна, не възразяваме да бъдат изпълнявани разпоредбите на светските закони, като, от друга страна, държим сметка за характера на управлението в Църквата. Бихме се искрено учудили, ако почитаемата Комисия отхвърля тази протегната ръка, а заплашва Църквата със санкция за нещо, което е обективно неизпълнимо.“

 

 

Източник: www.comdos.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...