Св. Синод отстрани архим. Дионисий от поста в „Св. Александър Невски“



Arhim. Dionisii След два неуспешни опита, днешното заседание на Св. Синод най-сетне събра кворум, благодарение на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който се завърна от Крит.

Синодалните членове взеха решение да отстранят архим. Дионисий от поста му на предстоятел на „Св. Александър Невски“. За временно изпълняващ длъжността предстоятел на патриаршеската катедрала е поставен архим. Герасим, гл. секретар на Св. Синод.

Ще бъде определена и специална комисия, която да разгледа получените сигнали за нарушения на архимандрита. Докато комисията не излезе със становище по казуса, духовникът има забрана да извършва богослужения. Пред БТВ единственият коментар на архим. Дионисий е бил, че „запрещение от богослужение на духовник, наречен за епископ, може да бъде взето само на архиерейски събор с пълно мнозинство“.

Свещениците от „Св. Александър Невски“, които са отказали да служат заедно с архим. Дионисий, са получили административно наказание „мъмрене”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...