Седмица на православието се проведе в Хамбург



От 28 ноември до 3 декември в Хамбург се проведе първата по рода си „Седмица на православието”. Поредицата от събития, посветени на православната вяра, бе плод на съвместните усилия на българската енория в Хамбург, Икуменическия форум, както и Академията на религиите към Хамбургския университет.

Идеята за осъществяването й бе на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който лично не успя да присъства, тъй като дни преди провеждането й бе включен в официалната делегация на Българската патриаршия в Москва по повод 100-годишнината от началото на Всерусийския поместен събор 1917-1918 г. и възстановяването на патриаршеския статут на Руската православна църква.

Актуалният повод за състоялите се духовно-културни събития бе отбелязването на 10-годишнината на Българската църква в Хамбург, но историческият контекст, в рамките на който организаторите поставиха въпроса за актуалното (само)разбиране на православните християни, датира още от девети век, когато св. Ансгар, „апостолът на севера” и мъченик както на Западната, така и на Източната църква, извършва своята християнска мисия в северните области на Свещената Римска империя на германските нации и Скандинавия. Единадесет века по-късно тези земи са трайно населени с християни от различни изповедания и всички те носят свидетелството за едната свята, вселенска и апостолска Църква.

Изкуство и литургия

Православната седмица бе открита с представянето на трите олтарни икони от преносимия иконостас в Хамбург, изографисани с мозаечна техника от иконографа Теодора Йорданова, която по покана на хамбургската община и Икуменическия форум бе пристигнала от България специално за събитието. Гостите на събитието имаха възможност да се запознаят със значението на иконостаса в православието. Енорийският свещеник о. Кръстин Апостолов подчерта, че вярващият не се моли на, а пред иконите и заедно със светците, които са изобразени на тях. Младият иконограф Теодора Йорданова, която освен с мозаечни проекти, се занимава и със съвременно изкуство, описа подробно процеса на изографисване и обясни, че иконописта подлежи на определени правила и канони, но в същото време позволява и творческа свобода, например в избора на цветовете. О. Кръстин допълни, че самото изографисване е вид молитва.

Православието в Европа

В рамките на Седмицата се състояха две събития с академичен фокус: студентите от магистърската програма „Религии, диалог и образование” към Академията по религии на Хамбургския университет продължиха курса „Въведение в православието”, предложен от проф. дфн Георги Каприев (преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“). Второто събитие бе открита дискусия на тема „Православието в Европа“. Пастор Корина Шмидт (Икуменически форум) разговаря с Георги Каприев, д-р Смилен Марков (Православен богословски факултет на Великотърновския университет) и проф. Волфрам Вайсе (Хамбургски университет).

Гост на дискусията бе и почетният консул на България за Северна Германия, проф. д-р Герд-Винанд Имайер, който във встъпителното си слово върна аудиторията към полагането на основите на българската енория в Хамбург през 2006 г. и подчерта важната й роля при успешната интеграция на вече близо 10 000 българи, живеещи в Хамбург. Д-р Христо Карабаджаков, член на църковното настоятелство в Хамбург, въведе слушателите в основите на структурата на поместните православни църкви и постави централния въпрос как може да бъде възстановено единството според 15 канон на Вселенския събор в град Никея предвид световната глобализация, от една страна, и фрагментацията на поместните православни църкви, от друга.

Едно от централните послания на вечерта бе утвърждаването на взаимната любов, която обединява различните християнски изповедания и води до Бога, както и на общата отговорност на християните, касаеща правата на човека, социалната справедливост по света и опазването на околната среда – централна тема и на провелия се през 2016 г. Всеправославен събор на о. Крит. Проф. Волфрам Вайсе акцентира върху човешката страна на вярата и говори за основни християнски етически категории като смирението, взаимното приемане и доверие в човешките отношения.

Гостите на дискусията взеха активно участие и оживено задаваха въпроси, свързани с езика, на който се отслужва православната литургия, със социалния аспект на православната църква, с темите от Събора на о. Крит и др.

 

Православие и възпитание

Седмицата на православието приключи с Детски празник по повод издаването на новия православен календар, който излиза за четвърта поредна година. Децата от Хамбург, участвали в тазгодишния конкурс за рисунка под мотото „В царството Божие”, осъщестен с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, получиха своите награди от о. Кръстин и от българския хирург д-р Христо Алексиев, председател на благотворителното дружество „Арс&Хуманитас” в Хамбург. „Арс&Хуманитас” подкрепя от години социалната дейност на о. Иван в Нови хан и с. Якимово и спомогна с финансова подкрепа за издаването на тазгодишния православен календар на хамбургската община. Децата от енорията отново зарадваха гостите с артистични изпълнения на музикални инструменти, стихчета и песнички, както и с красивите си произведения от творческата работилница за коледни играчки, провела се на самия празник.

Младите творци, участвали в конкурса, които нямаха възможност да присъстват лично на детския празник в Хамбург, ще могат в началото на годината да получат своите награди на тържество в София. Повече информация за точна дата и час своевременно ще бъдат публикувани на страницата на Българската църква в Хамбург.

Календарът с детски рисунки може да се закупи в храма в Хамбург или в храм „Св. Георги” в Сандански и „Св. Троица” в Ловеч, както и в софийските храмове „Св. София”, „Св. Възнесение”, „Св. Преображение”, „Св. ап. Петър и Павел”, „Св. Андрей”, „Св. Дух“ и „Св. Кръст“.

Всички събития от Седмицата на православието бяха откривани с празничен молебен от о. Кръстин, с участието на църковния хор към общината и на свещеници и певци от другите братски поместни православни църкви в ханзейския град. Посетители на Икуменическия форум имаха през целия месец ноември възможността да разгледат уловени мигове от живота на енориашите в Хамбург в снимките на младия фотограф Милена Апостолова, а основното пожелание към общината на о. Кръстин бе скоро да се сдобие със собствен храм.

Тържествените чествания по повод 10-годишнината от създаването на БПЦО „Св. св. Кирил и Методий” в Хамбург ще приключат с празничен Рождественски концерт на църковния хор към Българската православна църква в Хамбург и новосъздадения мъжки византийски хор „Псало” с ръководител Раду Габриел Пустиу, който ще се проведе на 15 декември от 19 ч. в сградата на църквата (Kapelle am Diebsteich 4, Hamburg).

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...