Семинар за социалното служение се проведе в с. Боснек



Православният център „Проф. Тотю Коев“ към Православния богословски факултет във Велико Търново и Фондация Покров Богородичен, в периода 5–8 юли т. г. проведоха обучителен семинар на тема: „Църквата и социалното служение“. В семинара, който се състоя в почивната база на фондацията в с. Боснек участие взеха докторанти и студенти от Православния богословски факултет и катедра Социална педагогика при ВТУ, представители на православно младежко движение от Р. Македония, членове на „Православна младеж“, представители от Русенска епархия и г-н Петър Банчев от св. Великотърновска митрополия.

Семинарът е продължение на миналогодишната среща относно социалното служение в Църквата, в която участниците бяха запознати с принципите и методите на социалната работа в Църквата. Тази година в рамките на семинара се проведе и еднодневно обучение за изготвяне на проекти с лектор-обучител Пламен Сивов, изпълнителен директор на фондация “Покров Богородичен”.

В първия ден беше проведена презентация на докторанта Магдалена Илева от катедрата по социална педагогика във Велико Търново, в която тя запозна участниците с метода „Резилианс“, използван в социалната сфера и неговите пресечни точки с християнството. Понятието „резилианс“ има латински произход и означава „скачам назад, подскачам, избликвам”. В английския език терминът отразява силата на тялото и устойчивостта на характера. Използвайки тази дума в психологията и в социалната педагогика, тя придобива по-различно значение, като към устойчивостта на личността се добавя възстановяване и изграждането й наново; това е способността на човека да се развива успешно при наличие на трудности. Тази способност обаче не е постоянна величина. Тя се променя в зависимост от конкретните условия и различните етапи от живота на личността.

Резилиансът се гради по специфичен начин, в зависимост от конкретните условия и съобразно всеки отделен случай. Това не е нова техника, даваща възможност за общо въздействие, но прави възможно преосмислянето на някои начини за въздействие, като също подсказва нови такива. Целта е да се предложи иновативен подход към социалните проблеми.

На втория ден от семинара докторант Иво Янев изнесе презентация на тема "Църковно-социални и пастирски грижи за наркозависимите млади хора". Той запозна участниците с някои принципи и методи на работата с наркозависими и разказа за центрове и места за наркозависими в поместните православни държави, като даде за пример Центъра за терапия на зависими към енорията “Св. Филотей” в Атина, Православния рехабилитационен център “Мельничный Ручей” и центъра, посветен на св. Иоан Кронщадтски, в който работи известният игумен проф. д-р Анатолий Берестов.

В България съществува Православен център за духовно обгрижване на наркозависими “Св. Боян Енравота”, при храм “Св. Цар Борис” с ръководител о. Георги Фотакиев. Понастояшем в центъра работят трима духовници, нарколог, психолози, катехизатор и отговорници за 24 часово наблюдение. В него се полагат грижи за 5 зависими, като за последните 8 години през него са минали 140 души.

Със своя презентация участваше и г-н Милчо Минчев, инспектор по социална дейност в Затворническото общежитие във Велико Търново. Той представи метода, по който работи и който използва като част от социалната си работа с лишените от свобода – „Фокус към решения – консултиране и подходи“.

Г-н Минчев опита да направи връзка между метода и учението на Църквата. Предизвикателствата пред социалните работници и хората в Църквата, желаещи да се занимават със социална работа са много. От социалните работници обществото очаква да има промяна в хората и тяхното поведение, докато в Църквата всичко е построено на принципа на любовта. Никой не очаква нищо от хората с които работим, а всичко, което правим, го правим от любов и надявайки се Бог да извърши промяна с тези хора. Една от целите на този семинар имаше и експериментален характер, а именно да се търсят общите ценности и точки в които може да се намери поле за сътрудничество за бъдеща съвместна работа.

В третия ден се проведе обучението за подготовката на проекти с обучител Пламен Сивов. В съвременното българско общество понятието „проект“ заема все по-съществено място във всички сфери на живота – от медицината през технологиите до образованието и социалните дейности. В дейността на Църквата и прицърковните организации терминът „проект“ също заема все по-осезаемо място, като дейностите, свързани с вероучителната и социалната мисия все по-често се осъщестяват под формата на проекти. Семинарът се опита да даде практична насоченост и знания на младите хора за работа в социалната сфера на Църквата. За да имаме успех в това начинание, винаги трябва да следваме мисълта на св. Йоан Шанхайски и Сан-Франциски Чудотворец, който казва: „Никога не си задавайте въпроса: с какво Църквата може да ви бъде от полза, а винаги – с какво вие можете да й бъдете полезни“.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...