Семинар за църковното социално служение



От 29 юни до 2 юли т. г. в с. Боснек, Софийско, в почивната база на фондация „Покров Богородичен“ се проведе международен семинар на тема „Църквата и социалното служение“. Семинарът беше организиран от Православния център „Проф. Тотю Коев“ и Православния богословски факултет във Велико Търново и подкрепен финансово от фондация „Покров Богородичен“.

В семинара участваха студенти от Православния богословски факултет при ВТУ и група семинаристи от семинарията „Св. Климент Охридски“, Скопие, Република Македония. Ръководители бяха координаторът на Православния център „Проф. Тотю Коев“ Зоран Мамучевски и Дарко Милев, преподавател по догматика в Семинарията в Скопие, докторант в Богословския факултет на Софийския Университет.

Семинарът имаше за цел да запознае участниците с принципите и методите на социалната работа в Църквата. За целта бяха поканени лектори с опит в сферата на социалната дейност в Църквата (дяконията) – Пламен Сивов, изпълнителен директор на фондация „Покров Богородичен“, която от 17 години години развива разнообразна социална и просветна дейност; Силвана Павлова, преводач и лектор по ЖЕ (жестомимичен език) в СУ „Св. Климент Охридски“ и ВТУ, координатор и лектор по проект „Вероучение за деца със слухови увреждания към Енорийски център, храм „Св. св. Кирил и Методий“ – София. Г-жа Павлова в момента работи и като редактор на вестник „Тишина“ – издание на Съюза на глухите в България, както и по различни проекти и инициативи на Методическия и консултативен център по проблемите на жестомимичния език.

За да запознае присъстващите със социалната работа в Евангелската църква, беше поканен като лектор и Петър Благинов, координатор на Алфа за България. От македонска страна като лектор със свой доклад взе участие Дарко Милев, преподавател по догматика в Семинарията „Св. Климент Охридски“ в Скопие.

Семинарът започна с лекция на Пламен Сивов, в която участниците се запознаха с принципите и основите на социалната работа в Църквата. Бяха анализирани понятията „социална дейност“, „дякония“ и „служение“; обсъдиха се някои от „класическите“ изкушения, с които се сблъсква всеки, тръгнал по пътя на дяконията; бяха очертани и различните организационни форми, подходящи за църковно социално служение.

На втория ден от семинара Петър Благинов изнесе презентация на тема „Доброволният труд и приносът на миряните за социалното служение“. Лекторът запозна присъстващите със социалните проекти на Евангелската църква – оборудване на старчески домове, раздаване на инвалидни колички на нуждаещите се, организиране на летни лагери и скаутски събирания. Презентацията беше подкрепена с богат снимков материал на доброволци от социалните проекти на Евангелската църква в Горна Оряховица. Главният мотив в презентацията беше: „Без доброволците всичко това нямаше да бъде реалност!“.

Петър Благинов – Алфа България

Участниците взеха повод от презентацията, за да отбележат, че Православната Църква в България няма достатъчно финансов ресурс, за да плаща на всички, които помагат в нея, но пък за сметка на това разполага с достатъчно хора, които могат и искат да дадат своя принос и своя труд доброволно, стига да има кой да ги организира и да им разпредели задачите. Църквата би могла да използва максимално човешкия ресурс – и така би била много по-уважавана от обществото, в което е призвана да служи.

В своята лекция „Пастирството в градска среда“ Дарко Милев говори за предизвикателствата и изкушенията пред пастира в условията на градската енория. Г-н Милев спомена и за феномена „прегаряне“, който се наблюдава доста често в съвремения православен свят. Проблемът за пастирското „прегаряне“ е сериозен духовен и заедно с това психологичен проблем, а неговото решаване трябва да се търси на различни нива.

Последният ден беше изпълнен с много емоции и завърши с едно прекрасно изживяване. Денят започна с лекцията на Силвана Павлова „Формиране на социални компетенции у православния християнин“, където тя се опита да обобщи цялата информация от предходните лекции и да сподели опита си от работата си с глухонемите. Беше представен интересен видеоматериал за работата на неделното училище по православно вероучение за глухонеми, ръководено от г-жа Павлова. Докато гледахме видеото, мнозина от участниците се просълзиха. Искаме да благодарим на г-жа Павлова за убеденоста й в работата и страстта, с която работи с тези хора, които много пъти са маргинализирани, както от обществото, така, за съжаление, и от Църквата.

Всички участници в семинара си тръгнаха променени в положителна посока и духовно обновени. Вечерта преди заминаването организирахме социална вечер, на която гости ни бяха групата „Точка БГ“. Удоволствието да слушаме тяхното акустично изпълнение няма как да бъде описано с думи. Цялата тази енергия на преплитащите се гласове на изпълнителите накара мнозина от нас да настръхнат и отнесат един особен блясък в очите и душите си. Художници с китари и гласове – това видяхме и това почувствахме. Песни като „Безименна“, „Молитва“, „Уличния музикант“, „Сиврикая“ и „Точка БГ“ не оставиха никой неравнодушен. Музиката спомогна за истинско и силно сближаване между двете групи участници от България и Македония.

Тодор Янкулов, Пламен Сивов, Красимир Първанов, Зорница Попова – „Точка БГ“

За край искам да споделя впечатления от семинара на част от участниците в него:

„Църквата в лицето на миряните и духовниците има какво да каже и да направи във връзка с много от предизвикателствата в днешното общество. Семинарът „Църквата и социалното служение“ е важен принос в тази насока. Уверен съм, че семинаристите от Скопие и студентите от Велико Търново ще имат прекрасни нови идеи за това, как да приложат наученото на практика. Аз лично съм изключително благодарен на организаторите. Винаги съм се възхищавал на професионализма, с който Фондация Покров Богородичен работи в България.“ (Петър Благинов, координатор на Алфа за България )

„Семинарът беше невероятно изживяване. Срещнах страхотни хора и научих много. Разбрах какво е всъщност социалното служение и че ако живееш наистина в Христа, от сърцето ти ще извира желание да помагаш на ближния си. Впечатли ме и това, че има толкова много хора, които работят и отдават душата си за тези, които са в неравностойно положние. Искрено се радвам, че има такива хора. Вярвам, че мога и аз дам своя принос за социалното служение на Църквата.“ (Ивелина Димитрова – студент 3 курс, Теология, ПБФ при ВТУ)

„Целият семинар мина в едно позитивно разположение, организирано по прекрасен начин. От преподавателите и хората, които ни водеха лекциите за социалното служение в Църквата, научихме много нови неща. На мен, като участник в този семинар, най-силно впечатление ми остави общуването с нашите братя и сестри от съседна България и искрено се надявам, че нашите приятелски отношения както с тях, така и с организаторите, ще продължат и бъдещите срещи ще бъдат неизбежни за всички нас!“ (Тони Кузмановски – 5-ти клас в Семинарията, Македония).

„Като участник от Семинарията „Св. Климент Охридски“ в Скопие, Македония, бих искал преди всичко да благодаря на организаторите за поканата и за успешния семинар, а също така и на лекторите за тяхната активност, посветеност и интереса, който събудиха с интересните лекции и дискусии. Искам преди всичко да изтъкна, че нуждата от този семинар, неговото значение и опитът който получихме, ще бъдат от голяма полза за нас семинаристите, като бъдещи свещенослужители; и не само на нас, а и на всички участници. Надявам се, че ще има и други бъдещи съвместни семинари и проекти, чрез които да общуваме и да споделяме знания и опит. Оставам с надеждата, че всичко научено ще можем да приложим на дело и така да изпълним думите на св. ап. Яков: „…тъй и вярата, ако няма дела, сама по себе си е мъртва“ (Яков. 2:17), и обратното. Христос между нас!“ (Петър Петковски, 5-ти клас в Семинарията, Македония)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...