СЕМ: Религиозната тематика е част от големия въпрос за възпитанието на подрастващите



 

На 9 ноември 2006 Съветът за електронни медии е изпратил отговор на отвореното писмо на г-жа Елена Трифонова относно религиозната тематика в предаването „Шоуто на Слави”, излъчвано по БТВ.

В писмото си СЕМ определя „религиозната тематика” като част от големия въпрос за възпитанието на подрастващите и изказва своята благодарност за изразената „принципна” гражданска позиция.

В писмото си г-жа Елена Трифонова се обърна към СЕМ като регулаторен орган, който може да взема решения и да отправя препоръки.

В отговора на СЕМ се казва: „Създаването на радио- и телевизионни програми в Република България е свободно и Съветът за електронни медии може да се намесва в съдържанието им само в случаите, когато те нарушават административнонаказателни разпоредби на Закона за радиото и телевизията. Вярно е, че понякога в „Шоуто на Слави” се изказват непремерени шеги. ЗРТ е предвидил няколко правни възможности за защита на лица засегнати в радио- и телевизионни предавания, уредени в чл. 14, ал. 3 и чл. 18”.

Според тези текстове от закона на засегнатите лица се дават следните възможности за реакция: право на достъп до съответния архив и копие на записа за тяхна сметка или право на отговор в седемдневен срок от деня на излъчване на предаването?!

СЕМ обаче се позовава на това, че в текста на Отвореното писмо на г-жа Елена Трифонова не са посочени час и дата на излъчването на оспорваните предавания или части от тях.

Православие БГ публикува резултатите от подписката „Православие и медии в България”, съставена в периода юли-септември 2006 г. В коментарите на подкрепилите тази инициатива също се изказва „принципна” позиция и то не само по отношение на конкретното предаване, но и въобще за налагащи се тенденции в отразяването на темата в българското медийно пространство. Очевидно поставеният въпрос надхвърля „времетраенето” на определено предаване и е „принципен”.

Дори законът да не позволява предприемането на конкретни мерки, във възможностите на отговорните институции е да изразят своята позиция или да отправят препоръки. От писмото на СЕМ обаче се разбира единствено какво не може вече да се направи.

Отговорът на СЕМ може да изтеглите оттук

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

5 Отговори

  1. Дон Кихот каза:

    Вие разбрахте ли най-сетне що е това СЕМ, кого обслужва и защо хората, отвратени от такива уродливости като СЕМ, масово напускат България? Подписки нищо не решават. Трябват решителни и драстични действия.

  2. Владислав каза:

    Моралното падение на нашия народ е пряко следствие от неговата бездуховност. Всъщност, поправям се- духовност, все повече клоняща към сатанинска. Защото т.нар. „атеизъм“ (с неговите „уханни цветове“- комунизма, фашизма, империализма, материализма, хедонизма и мн.др.“-изми“),иначе казано- безбожничеството- е също религия! Но религия, която води към пропаст- и това ясно се вижда впрочем. Вижда се по бавното, но системно и неотклонно превръщане на нашата младеж в елементарни, бездуховни полу-животни. Тези пък, които са „духовни“ са с духовност клоняща към сатанинската, а не човешката, камо ли Божията. Та, ето ви „атеизъм“- малко нещо под сатанизма и бесоуподобяването. Наследието на 45 години друг един „-изъм“.

    Как няма да имаме такъв СЕМ? Не е ли той от български граждани? Как няма да имаме такива „закони“? Когато нашата мечта и въжделение е да се влеем в измиращото стадо на EU, което пък е далеч пред нас по своето разложение? Когато 90% от жените ни са убедени детеубийци, а и целият ни народ е потънал в грях? Болшинството българи си нямат и представа Кой е Бог и че той изобщо съществува. Много Му се присмиват, като на „тъпо суеверие“.

    Вярата дава духа, а духът дава морала. Духът дава живот или смърт. Не случайно нашият народ буквално ИЗМИРА. Какво още трябва да се случи, за да разберем, че трябва да се върнем към Бога, и то- към Христа, защото Той е спасил народа ни през вековете- а не лъжепророка Меймет или др.подобни нему? Какво още- за да кажем на децата си за Христа?

  3. Дон Кихот каза:

    Щом проявява системна нетолерантност към Православието – „традиционно изповедание“ според действащата Конституция, Трифонов трябва да бъде даден под съд. В противен случай протестите ще останат на принципа „много шум за нищо“.

  4. srebrova каза:

    Добре е да сме внимателни към себе си. Ако помислим колко от нас живеят така, че да не съблазняват невярващите или колебаещите? И от клира и от миряните? Внмаваме ли, в облеклото си,поведението, думите си?
    Едно мнение. Дали не би било добре енорийските свещеници да са в по-близка връзка с кметовете, директорите на училищата, с бедните, които не посещават църковните служби, но са нуждаещи . Да напомняме за себе си с добри дела, както първите християни. Има много да се желае от нас за да не даваме повод да се осмива Православието, което е красота и истина. Иванка Златарска

  5. psalta каза:

    Razbira se 4e tova e taka,trqbva nai posle da se vuvede verou4enieto v na6ite u4ili6ta.I az kato bogoslov sum gotov na drago surce da pomogna s kakvoto moga v tazi iniciativa.Dano vsi4ko tova zavur6i s blagopolu4en krai.