Сергей Станишев: Сегашната нормативна уредба регламентира свободата на вероизповеданията



Сегашната нормативна уредба регламентира свободата на вероизповеданията и в същото време – защитава обществото от деструктивни религиозни общности. Това каза министър-председателят Сергей Станишев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от партия "Атака" Павел Чернев относно режима на регистрация на нетрадиционни вероизповедания в Република България, информира агенция Фокус.

Премиерът обясни, че никакви рестрикции не могат да ограничат дадено религиозно изповядване, ако “то е успяло да привлече вярата и сърцето на даден човек”.

Той бе категоричен, че всеки гражданин на нашата страна има право да изповядва религията, в която вярва.

Станишев допълни обаче, че законът няма да толерира никоя религия, която накърнява националните интереси, ограничава правата и свободите на гражданите или – обслужва политически интереси.

„Изключително важно е Българската Православна Църква (БПЦ) още по-активно да работи и в социален план, а не само в духовен, за да печели повече привърженици и да запазва душите на хората от различни нови, нетрадиционни, а някои, може би, рискови, вероизповедания“ –  заяви още  Сергей Станишев по време на парламентарния контрол днес. 

„Дирекция по вероизповедания е компетентна да проверява по закон религиозните общности. Никаква форма на религиозно мотивирано насилие няма да бъде толерирана от българската държава. Убеден съм , че темата ще бъде в центъра на вниманието на българското общество и занапред“, подчерта министър председателят и каза в заключение, че ПАСЕ в резолюция 1390/2004 е констатирала, че българският Закон за вероизповеданията е важна крачка напред за гарантиране религиозните права и свободи у нас, съобщи Религия БГ.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...