Сигнал на врачански журналист спря дъновистки курс


По сигнал на врачански журналист от общинската управа в града спряха незаконен курс по паневритмия, воден в пенсионерски клуб срещу сградата на местната “Топлофикация”.

В началото на февруари градът бил облепен с листовки, приканващи към безплатен курс по обучение в изкуството на окултния танц на Дънов. Двама журналисти посетили два пъти курса и се запознали с човека, който “имал лиценз” за провеждането му. Корифеят се представил само с малкото си име – Пламен, строителен инженер. Дясна ръка му бил млад бивш офицер от Българската Армия, който се занимавал с озвучаването на танца и не пожелал да каже името си. Два пъти седмично са водени занятия почти до края на февруари. Не само пенсионери, но и хора в активна възраст размахвали мистично ръце и се поклащали в такт с музиката, според водещите – специално за танца от архива на Бейнса Дуно. Забелязани били и ученици от средно училище. На въпроса “Имате ли разрешение за курса и каква е цената му?” тайнственият Пламен вдигнал важно рамене и отговорил: “Какво разрешение! Вече четвърта година водя тук безплатен курс!”.

При внимателно слушане на разговорите между обучавани и учител, водени почти шепнешком, се установило, че петнадесетината въодушевени тацьори са дъновисти. Репликите, които си подхвърляли и които били чути от журналистите, били: “Учителят казва, че …”, “Беинса Дуно твърди за това движение, че …”, “Това издигане на ръцете в тази поза Учителят тълкува като затваряне към злото от околния свят”… Дремещите представители на домакините – две госпожи с активна пенсионерска визия, също били почитателки на Петър Дънов. Едната дори се опитала да въздейства на журналистите с приписваната на Айнщайн фраза “ Цял свят ми се прекланя, а аз се прекланям пред Дънов!”.

Младият офицер пък имал желание да подари диск с музика и сцени на паневритмия на събратята по перо.

Единият от тях в учителската си практика се сблъскал с тийнейджър с дивиантно поведение, регистриран в Детска педагодичека стая, непосещаващ училище и местен от школко в школо. Останал 3 години в девети клас. В часовете по психология в урочната част “Зависимости. Секти” детето повтаряло въпросната мисъл на Айнщайн и разкрило увлечението си по учението на Дънов.

По ирония на съдбата същият журналист някога списвал православно приложение в частен вестник с “богослова” Константин Златев, сега отявлен дъновист, бивш служител на пименовия “синод”. Миналата година Златев посетил Враца на своето турне из страната, съчетаващо музика и беседи за Дънов и не познал своя колега, сащисан от преобразяването му.

След сигнал до заместник-кмета по здравеопазване и социални дейности д-р Слави Георгиев била извършена проверка в пенсионерския клуб. Секретарят на Общинската администрация Пламен Кръстев уведомил журналиста, че курсът е спрян, защото нямало разрешение за него. Освен това лекторът събирал по 20 лв. на човек за обучение в паневритмия. От Врачанска Митрополия подкрепили Общината и журналиста. Съвместните усилия на граждани, специалисти, клир и миряни често могат да бъдат полезни както в горния случай, стига да се прояви нужната активност, и то навреме.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...