Симеон Сакскобургготски присъства на освещаването на храм в Ботевград



Източник:  DARIK News

Симеон Сакскобургготски и съпругата у Маргарита присъстваха на освещаването на новия православен храм "Успение на Пресвета Богородица" в Ботевград, съобщи пресцентърът на НДСВ.

Преди 2 години, на 4 май, лидерът на НДСВ постави основния камък и зазида капсула с послание към бъдещите поколения. Симеон Сакскобургготски подари тогава и първата икона на църквата. През 2006 г., с решение на общинския съвет, той бе обявен за почетен гражданин на Ботевград, припомня пресцентърът.

Днес официалните гости бяха посрещнати със здравец и питка от момичета в традиционни български носии. Симеон Сакскобургготски прочете молитва, а след литургията поздрави жителите на Ботевград. Той сподели радостта си да види храма завършен. В града не е строена църква от 1863. "Когато има воля, желание и умение, може да се постигне всичко. Нека заедно да допринесем да видим една цветуща и просперираща България", каза той.

На тържественото освещаване на храма присъстваха и депутатът от НДСВ Олимпи Кътев, Мариус Цаков – замeстник-областен управител, кметът на Ботевград Георги Георгиев, председателят на Общинския съвет Володя Казаков, секретарят Цеца Иванова, както и посланикът на Руската Федерация Анатолий Потапов. Да уважи събитието бе дошъл и Сергей Валентинович Василев – заместник-кметът на Саранск – побратимения на Ботевград руски град. Стотици хора от Ботевград и съседните села се събраха за празника.

Освещаването на църквата извършиха петима митрополити – Ловчанският Гавраил, Видинският Дометиан, Великотърновският Григорий, Неврокопският митрополит Натанаил и Американският и австралийски митрополит Йосиф. Бе прочетено послание от Негово Светейшество Патриарх Максим. Ловчанският митрополит Гавраил също честити новия храм. "Имаме още една врата към небесата, защото в Божия храм се съединяваме с Господа", каза той. В словото си кметът Георги Георгиев сподели, че отново става нещо хубаво, което не се е случвало от 140 годни. Той благодари на всички 34 дарители, които са помогнали за изграждането на храма.

Стилът, в който е изписан храмът, е неовизантийски, сподели един от художниците Васил Мишев. Бялата църква се издига в центъра на Ботевград. Дворното място е осеяно с високи дървета, китни алеи и пейки.

Православният храм "Успение на Пресвета Богородица" е изграден по проект на архитект Даниела Арбова. Стенописите и иконите са изпълнени от екип на Владимир Аврамов (ръководител, автор на проекта за стенописите), Васил Мишев, Николай Николов, Мирослав Стефанов. Иконостасът е дело на Матей Павлов. Каменната мозайка, която е над входа на църквата, е изградена от проф. Д. Заимов. На всички тях кметът Георги Георгиев даде почетни медали на Ботевград.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...