Симпозиум за Неофит Рилски събра наши и гръцки духовни дейци в Мелник



130-годишнината от гибелта на бележития възрожденец избра за начало на периодичните си прояви в най-малкия български град сдружение „Фенер”

 

Симпозиум на тема „Отец Неофит Рилски, епохата и наследството му в гр. Мелник” се проведе в края на миналата седмица в най-малкия български град. Поводът беше 130-годишнината от кончината на бележития възрожденец, а събитието организира и води новоучреденото гражданско сдружение „Фенер”. На откриването в петък вечерта председателят на сдружението свещеник Владко Тасков благодари на Бога, че е сбъднал детската му мечта да седнат на една трапеза в Мелник свещенослужители и други деятели от БПЦ и православната църква от Гърция и пожела на всички да прекарат възвишени часове в гр. Мелник. Съорганизаторът и спомоществователят Любомир Живанкин също поздрави участниците с традиционното българско „Добре дошли!” и, като подчерта, че „Мелник е специален град за цялата страна”, заяви намерението на организаторите да направят симпозиума ежегоден. От гръцка страна участниците приветства професорът от университета в гр. Флорина Константинос Нихоритис. Сред гостите беше и деканът на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” доц. Александър Омарчевски. Официалната част завърши със седмичния тропар в съвместно изпълнение на българските и гръцки хористи.

Съботният ден премина под формата на лекторски четения и събеседвания. Първата тема – „Григорий Пети и висшата школа в Халки” – изнесе архимандрит Нектариос Парис от катедрата по музика при Университета Македониас – Солун. „Характеристика на личността на отец Неофит Рилски според писмените му трудове” направи проф. Константинос Нихоритис. Лекция на тема „Гръцката школа в Мелник и българските ученици възрожденци” изнесе д-р Екатерина Комлиду от Солун. Адам Цапек като учител на Неофит Рилски представи деканът на Богословския факултет при Аристотелевския университет в Солун проф. Михалис Тритос. За пастирско-педагогическата дейност на йеромонах Неофит през 1793-1881 г. говори докторантът към Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” Иво Янев. Любимата тема „Мелник – малкият маргарит на Православието” председателят отец Владко запази за себе си. А тълкуване на мелнишката народна песен от 19-и век „Ние сме, синко, християни” направи местният изследовател Стойко Стойков.

Денят завърши с вечерно богослужение и хорови изпълнения в храма „Св. Троица”, венец на които беше антифонното българо-гръцко изпълнение на Великото славословие на отец Неофит Рилски на глас 8.

Неделята беше отредена за молитвена и песенна разходка по емблематичното за Мелник плато „Св. Никола”, с останки от едноименния манастир и "Св. Зона", но рязката промяна на времето осуети тази част от програмата. Това обаче не попречи на участниците в симпозиума, сред които, освен духовни лица и студенти по богословие, имаше и представители на местната интелигенция и бизнеса, наистина да се почувстват като живи камъни в общ духовен дом, коментира председателят на сдружението-организатор свещеник Владко Тасков.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...