„Сини небеса” – една изложба в синьо, охра и бяло, която разказва за човека, земното и Бога


Росен Рашев-Рошпака: "Чудото Христово", масло, платно.На 26 септември в столичната галерия Париж бе открита изложбата „Сини небеса” на Росен Рашев-Рошпака. Тя интерпретира различни библейски и лични теми, като за целта авторът е избрал съвсем нова техника съчетаваща маслената живопис с моливен контур.

Картините са изпълнени с три цвята – синьо, охра и бяло, а символиката на тези цветове е използвана от Рошпака за по-хармонично изграждане на връзката на човека както със земния, така и с духовния свят.

Меката моливна линия, очертаваща фигурите, е "ту плътна, ту нежна, а на места дори се губи в цвета – сякаш човек потъва, а после пак изплува, поемайки си глътки въздух", казва художникът.

Росен Рашев-Рошпака е роден през 1970 година. През 1989 завършва Художествената гимназия в София. Автор е на 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Излагал е в Германия, Белгия, Сърбия, Полша, Словакия. Негови творби попълват частни колекции по цял свят. Музеят за наивистично изкуство в Ягодина, Сърбия, притежава най-мащабната му сбирка.

Изложбата ще продължи до 26 октомври. Може да бъде разгледана също онлайн в сайта на галерия Париж.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...