Синодът призова за ограничаване на практиката да се работи през празниците и почивните дни



imageСинодалните архиереи излязоха с обръщение, прието на днешното  заседание на Светия Синод, отправено към обществото и държавните институции за установяването на мерки, ограничаващи практиката да се работи в почивните и в празничните дни.

„През последните години все по-често явление става трудещите се в България да работят в събота, неделя и на празници, като така се лишават от правото на почивка и личен живот във време, което е отредено да се посветят на Бога и на своите близки, и да възстановят своите духовни и физически сили. Празничните дни са отредени за Господа, за богослужение в храма и за молитва, за да се укрепим духовно. В тези дни отдаваме мислите си на Бога, който е любов, на добротворство, на хората, с които Бог ни е обградил – съпрузи, деца, родители и близки“, подчертават синодалните членове.

„Шест дена работи и върши в тях всичките си работи; а седмият ден е събота на Господа, твоя Бог” – повелява четвъртата Божия заповед в израз на бащинската грижа и любов на Създателя към човека и нуждата от определен ритъм в човешкия живот. За християните денят за почивка е неделята – деня на преславното Христово Възкресение, както и големите християнски празници. Призоваваме държавните институции да предприемат нужните мерки практиката да се работи в тези дни бъде ограничена само до сферите и отраслите, които не позволяват прекъсване на трудовия процес и те да бъдат ясно регламентирани“, се казва още в синодалното обръщение.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...