Скандална изложба с човешки трупове се организира в София



В София тече подготовката и рекламната кампания на скандалната изложба "Човешкото тяло – разкрито и реално", аналогична на изложбите на д-р Гюнтер Фон Хагенс, придобил световна слава покрай опитите си да превърне тленни останки на мъртъвци в музейни и изложбени експонати.

В открития наскоро сайт www.bodies.bg се рекламира представянето на "колекцията" от човешки трупове на третия етаж на ЦУМ през 2013 г. Макар да не е обявена окончателна дата за откриването, по неофициална информация това ще се случи в края на април тази година.

Труповете в изложбата, по подобие на "пионера" в тази област д-р Фон Хагенс са реални човешки останки, обработени с т. нар. метод на пластинацията – процес, при който се спира процеса на гниене на мъртвото тяло, а течностите в него се заместват с полимерни химични съединения. Обработените тела са разчленени, с отстранена кожа, с извадени на показ вътрешности – в изложбата присъства например трупът на млада бременна жена с разтворена утроба, в която се вижда и мъртвото дете, както и много други "експонати", в които труповете са "манипулрани" с претенцията за "образователни цели" и "артистичност".

Според юристи подобно отношение към човешките останки е в нарушение на българското законодателство и по-специално на Закона за здравето (чл. 208а – 208б). За повече информация виж например статията на Стоян Ставру "Какво представляват пластинатите?".

През 2005 г. в-к Култура и Православие.БГ публикуваха статията на Пламен Сивов "Пластинатора и нашият лабиринт", която разглеждаше моралните и християнските аспекти на "изкуството" на Фон Хагенс. Осем години по-късно изложбата вече е в България и този факт е сериозен повод Българската православна църква да излезе с ясно становище и послание към вярващите както по отношение на недопустимостта на тази гавра с човешките останки от християнска гледна точка, така и с юридически коментар относно правната недопустимост на подобни прояви у нас.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...