Скандал в Горна Оряховица с опело на свещеник



в. "Борба", Велико Търново

"След като Църквата така погребва своите служители, как се отнася с обикновените хора?", питат роднините.

Да се разследва поведението на няколко Божи служители по време на опело за починал дългогодишен свещеник искат близките на ставрофорен свещеноиконом Стефан Станев от Горна Оряховица.

В изложението до владиката дядо Григорий от края на май 2008 г. са описани потресаващи факти от опелото на 81-годишния отец Стефан, починал няколко дни преди това.

По канон Божи служител трябва да бъде опят от седмина свои колеги и да му бъдат прочетени пет евангелия. Тъжният ритуал се състоял в най-голямата църква в Горна Оряховица "Света Богородица". Но вместо 7 свещеници, пристигнали четирима и при това видимо почерпени. Вместо от петте Евангелия, те започнали да четат от един бял лист, който си прехвърляли помежду си, а мобилните им телефони не спирали да звънят по време на опелото и от тях се чували гайди и кючеци, сочи жалбата до Великотърновската митрополия. За погребението на отец Стефан в Горна Оряховица дошли и трите му дъщери, едната от които живеела в Италия, събрали се миряни и много негови близки, за които той правел всичко по канона цели 41 години в служба на Бога и Църквата.

Когато опелото се превърнало в явен фарс, близките го прекратили. Попитали все пак един от четиримата попове какво точно е това и че ще се жалват на владиката. Тогава един от четиримата пияни свещеници им отвърнал: "Бъдете проклети и вие, и децата ви, и владиката!" След като православната Църква така погребва своите служители, как се отнася с обикновените хора, питат в жалбата си роднините на отец Стефан. Те неслучайно припомнят, че последното земно желание на ставрофорния свещеноиконом било: "Не ме внасяйте в църква, те са некадърници!".

Този скандален случай ще се разглежда на нарочен епархийски съвет, казаха запознати вчера.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...