Сливенският митрополит Йоаникий освети нов храм в с. Варвара



Източник: Бургас инфо

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий освети нов храм в с. Варвара на 20 август. Изграждането му започва през 2000 г. по инициатива на художника Стоян Бочев. В инициативния комитет, който се заема с организирането на строителството на новия храм „Света Варвара”, участват Стоян Русинов, Цвятко Гюров, Анна Тенева, Димитър Мочев. Проектанти са арх. Нели Бояджиева и Атанас Диков.

За новия храм са събрани около 40 000 лв. В изграждането му с безвъзмезден труд се включват студенти и преподаватели от Художествената академия в София, водени от ректора на академията, проф. Божидар Йонов. Доц. Асен Гицов е ръководил иконописците, доц. В. Лилов – студентите по дърворезба, а доц. Н. Драчев – стъклописците.

Междувременно кметът на Община Царево инж. Петко Арнаудов и митрополит Йоаникий направиха първата копка на православен храм и в гр. Ахтопол. Църквата ще носи името “Свето Успение Богородично” и ще бъде изградена изцяло със средства от дарения.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...