Сливенският митрополит Йоаникий ще служи в Несебър



 

Източник: Агенция Фокус

Днес за Православна църква е предпразненство на един от 12-те Господски и Богородични празници – Успение на Пресвета Богородица, който Църквата чества на 15 август. По този повод във всички епархии на Българската православна църква днес и утре ще има богослужения за прослава на Божията майка.
В Несебър освен храмов празник на базиликата "Успение на Пресвета Богородица", от 1992г градът чества своя празник в деня на успението на Божията майка. Наричат Несебър "енциклопедия" на християнското църковно строителство. В него са открити досега 44 църкви от периода от V до ХIХ век, но се предполага, че те са били над сто тъй като островът е бил три пъти по-голям. Сред тях са и най-старите в България раннохристиянски базилики. А “Успение на Пресвета Богородица” е единствения действащ храм в момента, където в 17.30 часа днес вечернята, ще отслужи Негово високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий.

 

След това Дядо Йоаникий, заедно с храмовото духовенство ще поведе литийно шествие с иконата на Божията майка, в което ще вземат участие жителите и гостите на града. Утре Негово високопреосвещенство, който е почетен гражданин на града ще оглави Светата литургия, която ще започне в 8.30 часа в храма "Успение на Пресвета Богородица".

 Храмът е построен през 1883г. 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...