Слово на Негово светейшество патриарх Максим при откриването на Шестия църковно-народен събор



Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, боголюбиви отци, възлюбени в Господа братя и сестри, делегати на Шестия църковно-народен събор, почитаеми гости, уважаеми представители на средствата за масово осведомяване!

 

Богу било угодно настоящият Шести църковно-народен събор на светата ни Църква да се проведе в свещените двори на всебългарската Рилска светиня под покрова и небесното застъпничество на преподобния и богоносен наш отец свети Йоан Рилски чудотворец.

Настоящият Събор се провежда в дните, когато с благодарност към Бога отбелязваме 55-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия.

Верни на изконното съборно начало в Христовата църква, ние сме призвани отново да засвидетелстваме свещената традиция на светото Православие, следвайки апостолския принцип: "Изволися Светому Духу и нам" (Деян. 15:28). Това ще рече, че нашето съборно присъствие трябва да бъде израз на повиновение към божественото присъствие на Светия Дух в нашите мисли и действия за богомъдро и ползотворно решаване делата на светата ни Църква и за радост и утеха на нейното благочестиво изпълнение – боголюбивия ни православен български народ.

В изпълнение повелите на неизменните църковни канони ние трябва внимателно да обсъдим изискванията на нашето съвремие за добро свидетелство пред света.

Наред с текущите църковно-богослужебни, културно-просветни, междуцърковни и други въпроси от живота на светата ни Църква в периода след Петия църковно-народен събор до днес, предстои ни да насочим по-усърдно вниманието си върху някои изменения и допълнения в Устава на Българската православна църква.

По съвета на светия апостол: "За всичко благодарете" (1 Сол. 5:18), въздаваме благодарност към великия Пастиреначалник на Църквата, че ни е съхранил и подпомагал в скромните ни усилия на Божия виноград. Прекланяме се и пред Неговата всещедра помощ за преодоляване на достопечалното нарушение на единството на светата ни Църква.

Считаме за свой приятен дълг от наше име и от името на Св. Синод да отправим поздрав и благословение към почитаемите делегати за проявената готовност, старания и отзивчивост към доверието, гласувано им от православните християни.

Приемаме с удовлетворение вниманието на досточтимите високи гости на този форум и тяхното съпричастие към усилията ни да пребиваваме в единството на светата ни Църква за полза на добрия ни народ и благоденствието на скъпата ни Родина.

С молитвено пожелание Божията помощ да ни съпътства в изпълнението на поетия от нас църковно-родолюбив дълг, от името на Св. Синод откривам Шестия църковно-народен събор на Българската православна църква и предоставям на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий да председателства Събора.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...