Слово на новоизбрания Видински митрополит Даниил



Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства, Ваше Преосвещенство, Боголюбиви отци, Обични в Господа братя и сестри,

Благоговеен трепет и страх Божи изпълват душата ми в този ден, в който думите на нашия Господ Иисус Христос, отправени към Неговите ученици: „Както Ме Отец прати, тъй и Аз ви пращам” (Йоан 20:21), достигат до мен, недостойния, чрез избора, който Вие, Ваше Светейшество и Ваши Високопреосвещенства, извършихте днес. Възлагате ми високата отговорност на святото служение на душепастирството във Видинска епархия на Българската православна църква.

В древност, когато Господ призовавал към служение светите пророци, сърцата им се изпълвали със страх Божи и те се молели: „Господи, прати другиго, когото можеш да пратиш” (Изх. 4:13), но не дръзвали да не изпълнят Божията воля. Не смея да не я изпълня и аз, укрепен от думите на Спасителя: Не бойте се, отсега ще ловите човеци (срв. Лука 5:10). Тези и още множество свидетелства, а най-вече думите на Самия наш Архипастир и Господ, че: „комуто е много дадено, много и ще се иска” (Лука 12:48), говорят за огромната отговорност, която Господ възлага на онези, които е направил Негови съработници и им е поверил грижата за спасението на човешките души. Грижа, за която съм убеден, че днес, с Божията блага воля, чрез съблюдаването на утвърдения каноничен ред за избор на митрополит в Българската православна църква вие, достойните архиереи, членове на Светия Синод, престоятелстван от Ваше Светейшество, ми възложихте да споделям заедно с вас.

Съзнанието ми се вълнува от въпроса: ще мога ли да оправдая доверието и достойно да изпълнявам високото служение, което ми се възлага? Ще имам ли жертвената любов да положа своята душа за новоповереното ми духовно паство по примера на нашия Спасител? Задавайки си тези въпроси, отправям погледа си към примера на просиялите в святост ахипастири, светители на Православната църква през всички векове на нейното съществуване до днес. Пред мен е и образът на архиереите, заемали Видинската митрополитска катедра. Сред тях в своята духовна обаятелност е примерът на приснопаметния Видински митрополит и пръв Български Екзарх Антим, който, воден от съзнанието за своя пастирски дълг, с готовност жертвал себе си и неизменно бил до своите духовни чеда в най-трудните моменти от живота им, подкрепяйки ги, чрез слово и дело. Много са добродетелите, с които се украсяват и следващите митрополити достойно наследили приснопаметния Екзарх Антим I на Видинската митрополитска катедра – митрополитите Кирил, Неофит, Филарет и блаженопочиналият мой пряк предшественик Видински митрополит Дометиан.

Със съзнанието за своята немощ и недостойнство, стоя тук пред вас и се изпълвам с дръзновение и надежда за успех в служението ми като твърдо се уповавам на Божията крепка помощ, помнейки думите на нашият Пастиреначалник, Господ Иисус Христос: „Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:20), както и: „не вие избрахте Мене, а аз вас избрах” (Йоан 15:16). Приемам този жребий като от крепката Божия десница и като проява на Божията воля, която се изразява чрез Вашата богомъдра пастирска разсъдителност.

Ведно със страхът Божи, сърцето ми е преизпълнено с благодарност и любов към моя Бог и Спасител за всичките Му благодеяния към мен, грешния. Благодаря на нашата небесна Владичица, Пресвета Богородица и Приснодева Мария, в чиято света обител край с. Рожен прослужих немалко години и под чийто покров и занапред вярвам, че ще преминава моето служение.

Особено ярко е запечатан в съзнанието ми светлият пример на моя духовен старец блаженопочиналия и приснопаметен Неврокопски митрополит Натанаил. Под неговата бащинска грижа и ръководство встъпих в монашеския живот и под неговия омофор бях възведен в йерархичните степени на дяконството и свещенството. По негово предложение бях възведен в архиерейски сан и поставен на служение като негов викарен епископ. Духовното ръководство и преподаденият ми от него душепастирски и административен опит винаги ще ми бъдат надлежно ръководство в престоящето ми служение, като ще се уповавам и занапред на негово молитвено застъпничество.

Незабравим за мен е и примерът на блаженопочиналия Български партиарх Максим, който, заедно с членовете на Светия Синод, извърши над мен епископското ръкоположение. Твърдостта и  последователността му по възстановяване и отстояване на единството на родната ни света църква ще бъде за мен винаги образец достоен за подражание.

Висотата на митрополитското служение, примерът на моите именити предшественици и нарастващите предизвикателства и изпитания на времето, в което живеем, ме задължават също тъй саможертвено да отдавам своите сили за продължаване делото на духовната просвета и възрастването в православната вяра и благочестие на нашия добър по душа народ в пределите на Видинска епархия.

Изразявам своята вседушевна признателност и благодарност към Вас, Ваше Светейшество, както и към Вас, Високопреосвещените митрополити на Българската православна църква, за отеческите и братски грижи, които винаги сте проявявали към мен в досегашното ми служение и за високото доверие, което ми гласувахте днес. Обещавам, че ще положа всеотдайни сили да оправдая вашето доверие. Смирено моля и силно разчитам на Вашата богомъдра подкрепа и занапред.

Особено благодаря и съм признателен на Негово Високопреосвещенство, митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, под чийто омофор служих като викарен епископ през последните седем години. Благодаря му за топлите и щедри грижи към мен; за богатия опит, който ми преподаде по обгрижването на епархията и работата с енориите; за дадената възможност и благословение през последната година да положим началото на нов манастир в задокеанската ни епархия. Благодаря на братята на манастира, на духовенството и на църковното изпълнение на епархията за сърдечната обич, с която ме дариха, както и за безрезервното им съдействие при съвместната ни работа. Твърдо вярвам, че братските връзки, които се създадоха ще се съхранят и продължат и занапред.

Изразявам братска благодарност и на временно управляващия Видинския митрополитски престол, Негово Високопреосвещенство Врачанския Митрополит Григорий, който в нелека обстановка успя да проведе изряден избор за нов Видински митрополит. Надявам се, че провеждането на избора според уставния ред ще внесе мир и ще възстанови духа на Христовата любов в епархията.

Благодаря на Епархийския съвет на Видинска света митрополия и на епархийските избиратели за оказаното съдействие на временно управляващия митрополит при провеждането на избора и за гласуваното ми доверие. Ще разчитам на тяхното съдействие и подкрепа и за в бъдеще и вярвам, че с Божията благодатна помощ и добро съработничество помежду ни ще допринасяме за благото и духовния разцвет на богоспасаемата Видинска епархия.

Благодаря на моите родители и близки, които винаги са ме подкрепяли и са били опора за мен. Благодаря и на всички, които ме подкрепиха в този избор, както и на всички вас, които дойдохте и взехте участие в това духовно тържество. Надявам се на вашите молитви към Всеподателя Бога за Неговата крепка помощ и съдействие за достойно и благодатно служение.“


Източник: www.bg-patriarshia.bg; снимка: Bnt.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...