Слово на патриарх Неофит за Великия Богоявленски водосвет и освещаването на бойните знамена



УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ВЪРХОВЕН ГЛАВНОКОМАНДВАЩ ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО КМЕТ НА СОФИЯ,

ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН НАЧАЛНИК НА ОТБРАНАТА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ И ВОЙНИЦИ,

ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Пресветлият празник на светото и славно Богоявление отново ни събира заедно, в обща молитва и богослужение, с които и тази година да засвидетелстваме пред Бога нашето единство и упованието си в Неговия благ промисъл за всеки от нас и цялото ни общество. Църквата и народът, войнството и държавността сме заедно, та вярно следвайки заветите на нашите предци отново да изпросим от Всеподателя Бога Неговата велика милост над нас и човеколюбиво благоволение към Църквата и държавата в свидното ни Отечество. И тази година в прокимена от последованието на Великия Богоявленски водосвет, заедно с Псалмопевеца тържествувайки възкликваме и ние: „Господ е моя светлина и мое спасение; от кого ще се боя? Господ е крепост на моя живот, от кого ще се плаша?“ (Пс. 26:1).

Нека днес извършваното освещаване на водното естество бъде за всички нас проява на Божията милост и подкрепа за целия наш народ и общество, та с благодатната помощ на Всесветия Дух да надграждаме стореното и постигнатото от поколенията преди нас.

Нека поръсването с богоявленската вода на знамената на Българската армия бъде залог за неувяхващата слава на родното ни войнство, което и днес, както и в хилядолетното си минало, продължава да бъде надежден гарант за свободата, целостта и независимостта на нашата обична майка България.

Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас и през Новата 2019-та година от Рождеството по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос! За много и благословени години!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...