Служебникът на патриарх Евтимий може да се види за пръв път в НИМ




Балкани без граници е надсловът на изложбата „Българското християнско изкуство през ХІІІ–ХV в. и Палеологовият ренесанс” която може да се види в Националния исторически музей.

Идейна основа на изкуството от Палеологовия период е исихазмът. Зародил се като монашеска практика в Света гора, исихазмът се превръща постепенно в силно духовно течение, което намира отражение в столиците Константинопол и Търново. В България най-ярки негови представители са свети Теодосий Търновски и свети Патриарх Евтимий Търновски.

„Именно изкуството на ХІV век е най-подходящата илюстрация на общото православно балканско изкуство на „византино-славянския кръг”. То оставя ярка следа и дава тласък на развитието на православното изкуство в Русия и на западноеврпейския Ренесанс.” – се казва в посланието на организаторите на изложбата. В нея са включени стенописи, икони, църковни тъкани, ръкописи, представителни за това изкуство.

За първи път посетителите могат да видят стенописи от Червен (ХІV в.) и Бачковската плащаница (ХV в.), известни досега само на ограничен кръг специалисти, новореставрирана стенопис от Боянската църква, икони (ХІІІ–ХІV в.), малко познати ръкописи, сред които Служебникът на св. патриарх Евтимий (ХІV в.).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...