Софийската света митрополия направи дарение за Детската реанимация в „Пирогов“



На 5 юни Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посети УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”. По време на срещата бе предаден закупеният от Софийската света митрополия апарат „Rotem Sygma” за Детската реанимация при Клиниката по детска анестезиология и реанимация. Това е последно поколение апарати, който чрез бърз и лесен метод в рамките на 10 минути дава сведения за състоянието на системата на кръвосъсирване. Така се избягват ненужни кръвопреливания и стрес за децата.

Дарението стана възможно чрез кампанията, инициирана от отдел „Милосърдие и благотворителност“ при Софийска света митрополия. Кампанията се проведе в рамките на няколко месеца и имаше за цел да събере средства за закупуването на този жизнено необходим апарат на стойност 45 600 лева.

Кампанията стартира в края на миналата година, в навечерието на празника Въведение Богородично – Деня на християнското семейство. В каузата бяха вложени и средства, завещани за благотворителни цели от приснопаметния Български патриарх Максим.

Това е втората успешна кампания на отдела. През миналата година успешно завърши и първата кампания – закупуването на автоматичен хематологичен анализатор с петдиференциално броене на кръвни клетки за Клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ и подобри точността на резултатите от кръвните изследвания на малките пациенти. Основен дарител тогава бе Негово Светейшество патриарх Неофит, който дари цялата премия, с която бе отличен от Фонда за единството на православните народи, на стойност 10 000 долара. Към средствата бяха добавени 20 000 лева от бюджета на Софийската света митрополия за нуждите на дарителската кампания.

Негово Светейшество бе сърдечно посрещнат от директора на емблематичната за България болница проф. Асен Балтов. Патриарх Неофит бе придружен от Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ствр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и Теодор Атанасов, началник на отдел „Милосърдие и благотворителност“ при Софийска света митрополия.

След кратка молитва патриархът благослови събралите се началници на отделения, лекари, медицински сестри и помощен персонал като им даде по една иконка с образа на светителя хирург св. Лука Симфериополски, който е автор на основни помагала за упражняващите лекарска професия.

Ставр. ик. Ангел Ангелов благодари на всички дарители от името на Негово Светейшество като изрази надежда, че и занапред ще бъдем заедно в осъществяването и на други благородни каузи.

Патриарх Неофит влезе в отделението на Детската реанимация и лично благослови всеки кувьоз, в който се бори за живота си малко бебенце и всяко болнично легло, на което лежи боледуващо дете.

Придружен от директор Балтов той разгледа и останалите детски отделения и се запозна с насъщните проблеми на лечебното заведение и трудностите, пред които се изправят всеки ден лекарите.

С пожелание за успешна работа, за по- малко пациенти и Божия закрила се разделиха духовенство и лекари, обединени от мисията да служат на хората и в единомислие и сътрудничество да лекуват човешката душа и тяло.

 

Текст и снимка: Весела Игнатова, Mitropolia-sofia.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...