Софийската семинария посреща новата учебна година с изцяло ремонтиран учебен корпус



15 хиляди лева са вложени в реновирането на кабинетите

Усилен ремонт през лятната ваканция кипи в Софийската духовна семинария. Училището ще посрещне новата учебна година с изцяло ремонтиран учебен корпус. „Ще спазим всички срокове и на 13 септември, когато за нас е първият учебен ден, ще посрещнем учениците в обновена приятна обстановка. Имаме изцяло нов кабинет по пиано. Вече са готови кабинетите по музика и математика. В момента приключва ремонтът в кабинета по история, чието обновяване е издържано в изцяло възрожденски дух. Всяка от учебните стаи е обзаведена в индивидуален стил във връзка с изучавания предмет”, обяви ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев, ректор на семинарията.

15 хиляди лева струва ремонтът на кабинетите. Средствата са осигурени поравно от Светия Синод на Българската Православна Църква и от частни дарители – храмове, свещеници, монаси и миряни. За да завършат всички дейности по реновирането са нужни поне още 8 хиляди лева. От ремонт се нуждае и покривът на учебното заведение. „Вярваме, че Бог ще изпрати още хора, които да станат спомоществователи, и така всички заедно да успеем да съберем достатъчно средства за ремонта”, надява се отец Захарий. Ръководството на училището е кандидатствало пред Столична община по програма за целево инвестиране на европейски средства.

„Въпреки скромните финансови възможности, които има, Софийската семинарията се старае да осигури на учениците не просто прилични, а добри битови условия, за да може децата да се чувстват уютно и спокойно”, подчерта отец ректорът. През тази година изцяло беше обновен и прилежащият към семинарията пансион. Училището получи голямо дарение от негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който предостави нови легла с нощни шкафчета и индивидуални гардеробчета на стойност 75 хиляди лева. Заради новото оборудване бяха пребоядисани около 1000 кв.м. спални помещения. В сградите продължава и регулярното подменяне на ПВЦ-дограмата, започнало преди няколко години.

Софийската духовна семинария разполага с богата библиотека, мултимедиен кабинет, компютърна зала, просторно интернет-кафе. На разположение на учениците са и фитнес център, спортен салон и спортни игрища. Училището се гордее с красива аула, няколко възрожденски зали за официални събития, а концертната зала със 150 места често е предоставяна за провеждането на външни събития заради своята функционалност и възможностите, които предлага – като театрална или концертна зала или като киносалон.

Семинарията е разположена върху 98 декара зелена площ с ценни редки растителни видове. „Въпреки, че учебното заведение се намира в сърцето на София, полагаме всички усилия да предпазим нашите питомци от съвременните опасности, привличащи младия човек, и да насочим вниманието им към учение, дисциплина, спорт и нравствена подготовка за бъдещия живот на зрели хора”, споделя отец Захарий.

В Софийската духовна семинария се обучават младежи от цялата страна и етнически българи от Македония, Молдова, Украйна и Албания. Училището е в разгара на втория прием на ученици след 7-ми и 8-ми клас за новата учебна година. Срокът за подаване на документите е до 03. 09. 2011 г.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...