Софийска митрополия откри телевизионен център „Епархийски глас“



На 21 декември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и по решение на Софийския епархийски съвет, в сградата на Софийска митрополия беше открит и осветен телевизионен център.

В навечерието на Рождество Христово беше открита телевизия „Епархийски глас“, която логически допълва медийните дейности за проповядване на Словото Божие. След епархийското издателство и радио „Епархийски глас“, митрополията вече и чрез телевизионен канал ще върши своята дейност за благото и просвещението на верните свои духовни чеда от епархията.

В главното студио на телевизия „Епархийски глас“ беше извършен водосвет. Водоосвещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Василий Сарян, ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Сава Кокудев, протойерей Костадин Тренев, протойерей Кръстин Апостолов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

На откриването на новата медия присъстваха Андрей Касабов, началник на Културно-информационния отдел при Софийска света митрополия, Пламен Михайлов, главен редактор при Културно-информационния отдел на Митрополията, Никола Димитров, служител в радио „Епархийски глас“, както и Ясен Николов, изпълнител и ръководител на телевизионния проект и техническия екип на новата епархийска телевизия.

След водосвета епископ Поликарп произнесе кратко слово, в което изрази своята радост от създаването на телевизия „Епархийски глас“, чрез която Митрополията ще бъде в домовете на вярващите и ще отговори на очакванията на хората – институцията духовно да насочва живота им към вярата, надеждата и любовта – към Бога.

Епископът изказа благодарност към Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за благословението Софийска митрополия да има телевизия, на епархийските съветници за решението и подкрепата, на служителите при Софийска света митрополия за организирането и подпомагането на изграждането на телевизионния отдел, на Ясен Николов за добре свършената работа и на неговия екип, както и на всички, по един или друг начин подкрепили тази нова инициатива на Митрополията.

Негово Преосвещенство поздрави всички присъстващи с новата придобивка и поднасяйки им благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит пожела на добър час, по молитвите на свети Йоан Златоуст и на св. Йоан Рилски, Бог да  дава сили в нелекото дело.

Телевизията ще стартира на 25 декември с предаването „Стълба към небето“. Предаването ще бъде качено в Youtube канала „Телевизия Епархийски глас“. Първите две предавания ще бъдат излъчени в неделния ден – 25 декември и 1 януари, а след Нова година то ще се излъчва всеки петък от 10:00 ч.

Екипът на телевизията подготвя 24-часова програма, с надежда тя да стартира на 21 януари, като подарък за имения ден на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Програмата ще се запълва постепенно.

Чрез затварянето на културно-просветния кръг за проповед на Словото Божие, чрез издателство, радио и телевизия, Софийска света митрополия се надява, че ще отговори на очакванията на верните и ще даде възможност постепенно за изява на свещеници, богослови, интелектуалци, деца и предани свои чеда, които да развиват своя талант и да допринасят за духовното благо и усърдна проповед за нашия Спасител и Господ, Богочовекът Иисус Христос.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

Източник: Софийска света митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...