Специалисти по християнско изкуство ще изнесат лекции в Търново



Проф. Георгиос Кордис и проф. Йоанна Стуфи – гости на Православния богословски факултет към Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”

Между 14 и 17 април т. г. преподавателите и студентите на Катедра Църковни изкуства към ПБФ на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” ще посрещнат гост-преподавателите от Атинския университет, Гърция проф. Георгиос Кордис и проф. Йоанна Стуфи. Тази дълго подготвяна среща ще се осъществи благодарение на няколкогодишното ползотворно академично сътрудничество между двата университета и с подкрепата на програма Еразъм на ЕС. Лекциите, практическите занимания и срещите, предвидени в програмата на гостите ще бъдат отворени за всички, които имат интереси в областта на съвременното християнско изкуство, практическото му реализиране и теоретизиране. Събитието е уникално за България и поставя началото на важен процес по извеждане на създаването на църковните произведения и техните автори от тясната рамка, в която най-често те са възприемани и интерпретирани.

***
Проф. Г. Кордис е роден през 1956 г. в Макрирахи, Фтиотида. Следва богословие в Атинския богословски факултет, като паралелно с това посещава частни уроци по иконопис. Специализира Антични изобразителни техники във Факултета за изящни изкуства към Музея в Бостън, САЩ. Изучава графика при Фотий Мастихиади. Защитава докторска дисертация в Атина, 2002 на тема “Йеротипос, Иконологията на св. Фотий и изкуството на постиконоборческия период”.

Теоретичните му изследвания са в областта на естетиката и теорията на византийската живопис. Професор е в Богословския факултет на Атинския университет, където преподава Иконография (Теория и практика). Интересите му са насочени към изследвания в областта на византийското изкуство, илюстрацията, живописта и монументалната живопис. Има 35 самостоятелни и много колективни изложби в Гърция и чужбина.

През последното десетилетие проф. Кордис е публикувал следните по-важни книги:

В областта на теория на византийското изкуство:

Икона, Иконизъм, Иконургия, Атина 1998.
Цветният строеж в образите на Теофан Критски, Атина 1998.
Εν Ρυθμώ, Атина 2000.
Утешението на нашата живопис, Атина 2001.
Фаюмските портрети и византийската икона, Атина 2001.
Йеротипос, Иконологията на св. Фотий и изкуството на постиконоборческия период. Докторска дисертация, Атина 2002.
Новаторство и традиция в православното иконографско изкуство, Атина 2003.
Ерминията за живописното изкуство на Дионисий от Фурна, Естетически и изобразителни бележки, Атина 2006.
Традиция и Творчество в произведенията на Фотий Контоглу, Атина 2006.
Характер и логика на абстрактните тенденции във византийската живопис, Атина 2007.
Яйчна темпера с велатури, Цветът като светлина във византийската живопис, Теория и практика, Атина 2010.

Издания с икони, стенописи и рисунки

Страстите Христови според Евангелието по Матея, Атина 2007.
Тетрахромия, Стенописите в трапезарията на манастира Благовещение Богородично в Беотия, Атина 2003.
От пръст и светлина, Атина 2009.
Осветени лица, Иконографско докосване до отците на Добротолюбието. Двадесет и пет миниатюри, Атина 2001.

Изключително голям е броят на илюстрираната от него художествена и богословска литература, особено място сред които заемат тематичните цикли към няколко стихосбирки на гръцки поети. Освен с личните си творчески търсения и теоретичната си продукция, проф. Кордис придобива все по-голяма известност с провеждането на свои майсторски класове в Европа и Америка. През 2009 г. по негова инициатива се основава групата на преподаватели от България, Гърция, Сърбия, Румъния, Македония и Русия “Икона” – www.eikona.ws.

***
Проф. Йоанна Стуфи е родена в Атина. Следва История и Археология в Атинския университет, както и Богословие в същия университет.  Стипендиант е на Държавната фондация за стипендии за магистратури в областта на Византийската археология. Защитава дисертация към специалност Теология на Богословския факултет. През 2003 започва преподавателска дейност в същия факултет по дисциплините Християнска археология и Епиграфика.

Член е на Християнското археологическо дружество (ХАЕ), Дружеството за изследване на Йонийските острови, на ICOMOS и на Комисията за защита на атинските паметници. Участвала е в много конференции и симпозиуми в Гърция и чужбина, в различни научни проекти, както и в организирането на много изложби. Преподава и в Църковната гимназия “Ризарио”, както и в програми за повишаване квалификацията на учители.

Публикациите й в областта на християнската археология и изкуство са многобройни, като сред тях са и монографиите :

Олтарната преграда в раннохристиянските паметници от Гърция. Археологическо и литургическо изследване, Атина 1999.
Манастирът Петраки. История, архитектура, релефна украса, живопис, Атина 2003.
От Назарините (зографи, рисуващи в академичен стил) до Фотий Контоглу. Теми по новогръцка църковна живопис, Атина 2007.
Византийски църкви в Мегарската равнина, Атина 2007.

Проф. Стуфи гостува на специалност Църковни изкуства за първи път през 2007 г. Освен с лекциите, изнесени пред студенти и преподаватели от специалностите Археология, Църковни изкуства и Богословие, проф. Стуфи е и първият преподавател от Атинския университет, с който специалност Църковни изкуства има партньорство посредством програма Еразъм. През изтеклите две години четирима студента от специалност Църковни изкуства са обучавани в рамките на програмата в Атинския Университет.

***

Проф. Г. Кордис и проф. Й. Стуфи имат съществен принос за популяризирането на широтата на възможностите за изява в областта на съвременното християнско изкуство, неговата история и привличане на обществения интерес към ценността на християнската култура и изкуство.

РАБОТНА ПРОГРАМА
на гост-преподавателите от Атинския университет
 проф. Георгиос Кордис, проф. Йоанна Стуфи



14 април, четвъртък


17-20 ч. – Ателиета на специалност “Църковни изкуства”, 14 Блок:
 Практически занимания (рисуване) – проф. Кордис
Семинарът ще застъпи проблеми на композицията, работа с яйчна темпера върху стена, използване на тетрахромията и др.



15 април, петък


9–13 ч. – Практически занимания – проф. Кордис


17 ч., ІІ аудитория на Ректората – Основоположниците на новата вълна в гръцкото зографско изкуство – Фотий Контоглу и неговите последователи – Лекция на проф. Йоанна Стуфи и проф. Георгиос Кордис.



16 април, събота


9 ч., храм “Св. Мина” – Св. Литургия (Лазаровден)


10.30-14.30 ч. – Запознаване на гостуващите с поствизантийски паметници около Велико Търново.


15-18 ч. – Практически занимания – проф. Кордис


18 ч., 11 Блок, Православен център “Тотю Коев” – Представяне на обучението по програма “Еразъм” в Атинския университет – среща-разговор с координаторите проф. Кордис, проф. Стуфи, гл. ас. Тодор Енчев, ас. свещ. Добромир Димитров и представяне на творчеството на проф. Кордис.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...