Срещи на учителите по религия в Русе и Разград


На 24 октомври 2008 г. се състоя среща на учителите по религия от Русенска област. На срещата присъстваха също Росица Георгиева – главен експерт по религия към РИО – Русе и Милен Бакалов – завеждащ Културно-просветен отдел към Русенска митрополия. Бяха обсъдени актуалните проблеми, засягащи преподаването на предмета „Религия” в обществените училища.

Като основен проблем беше изтъкнато ограниченото финансиране, поради въвеждането на делегирани бюджети на училищата, както и липсата на учебни помагала. Участниците се обединиха около идеята да се настоява енергично за въвеждане на предмета „Религия” като редовен предмет в българското училище, като изразиха несъгласие с проекта за нов закон за народната просвета, който осезаемо ограничава религиозното обучение.

Подобна среща на учителите по религия от Разградска област се състоя на 7 ноември в Разград. Присъстваха прот. Георги Георгиев – Архиерейски наместник на Разградска духовна околия, Илиан Чолев – главен експерт по религия към РИО – Разград и Милен Бакалов – завеждащ Културно-просветен отдел към Русенска митрополия. След молитва към Бога присъстващите обсъдиха проблемите, които срещат в процеса на преподаване. Оказа се, че и в Разградска област се чувства проблемът с ограниченото финансиране, поради което има известен спад в броя на групите по „Религия”. Беше обсъдена възможността при недостатъчно финансиране да се търси финансовата подкрепа на съответните общини. На учителите бяха представени възможностите за намиране на подходящи материали за учебния процес от Интернет, за да може преподаването да се разнообрази и да стане по-интересно за учениците. Прие се решение да се проведе една обща среща на всички учители от епархията, на която те да се запознаят и да разменят добри практики.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...