Старозагорските православни храмове – на тъмно



Източник: Икономически портал на регион Стара Загора

Със специално окръжно от 4 май 2007 г. Старозагорският Eпархийски съвет определя цена от 1000 лева на час за видеозаснемане или телевизионно излъчване в църкви и манастири. Изключение от това правило се допуска само при заснемане на частни "чинодействия", за които се прилагат специални такси.

Парите щели да се събират "в полза на църковното настоятелство или манастирския събор, в чийто храм се извършва видеозаснемане или телевизионно излъчване". Писмото "До Всеблагоговейните Председатели на църковните настоятелства в епархията" стана известно покрай дарението на старозагорската фирма "Чахов и сие". Само през тази година бизнесмените са отделили за църквата в Богомилово над 20 000 лева, но въпреки това им е заявено, че телевизионен екип не може безплатно да заснеме събитието. Става въпрос за монтирането на 300-килограмова камбана. От "Чахов и сие" са изградили и кaмбанарията, и са я покрили с медна ламарина. Преди това те са извършвали и други ремонти в църквата, но въпреки нееднократните си жестове, тарифата от 1000 лв. важала и за тях. От Красимира Чахова научихме, че отец Роман й е предал думите на митрополит Галактион, според който, ако един път се направи изключение, то ще последват и други. Чахова заяви, че предпочита да построи или да закупи нещо за църквата, но не е съгласна да плаща в брой и да не е наясно къде отиват парите. Според нея, освен всичко, което са направили за храма, чийто празник е днес, стенописите са напукани и се нуждаят от реставрация, а средствата могат да се наберат много по-лесно, ако камерата заснеме състоянието им. Като основание за писмо на Старозагорския епархийски съвет, подписано от митрополит Галактион, се посочва решение на Св. cинод на Българската православна църква от 17 февруари 2006 г. и заседание от 23 април на Старозагорски Епархийски съвет по повод зачестилите телевизионни заснемания в храмовете, пише вестник Старозагорски новини.

Логично обаче възниква въпросът защо повече от година не са събирани такси? И защо телевизиите трябва да плащат при заснемане нa Великденските и Коледните служби, или пък на трите чудодейни икони само преди броени дни? Нима те не го правят заради милионите православни християни, които не са имали възможност да посетят храмовете в празничните дни?… Все въпроси, на които не успяхме да получим отговор, въпреки многобройните ни опити да се свържем с говорителя на Св. Синод Русенския митрополит Неофит.

Освен очевидната обида към дарителите на църквата в с. Богомилово, писмото на митрополит Галактион не посочва пътя за борба с все повече нарастващия брой на сектите у нас. За какво популяризиране на православната вяра става дума, след като духовниците искат пари за присъствието на телевизионни камери в църкви и манастири? Завърнала се наскоро от Страсбург журналистка сподели, че в тамошните катедрали можеш да снимаш колкото си искаш и никой не те притеснява да плащаш. И може би тук му е мястото да си припомним житията на канонизираните за светци, които са се отказвали от всички земни блага и са се жертвали в името на Бога и вярата си.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...