Старостилците в България се нарекоха БПЦ



Старостилната общност в България с предстоятел "Триадицки епископ" Фотий регистрира интернет-домейн с името "Българска православна църква" (Bulgarian-Orthodox-Church.org). По този начин интернет-присъствието на каноничната Българска православна църква ще бъде сериозно подкопано.

На фона на практическата липса на официален сайт на БПЦ, създаването на страница с такъв адрес е сериозен удар срещу идентичността на каноничната църква в България. Т. нар. "официален сайт на БПЦ", поместен на безплатен хостинг, без собствен домейн, пълен с неконтролирани реклами и неподдържан от години, е единственият общоцърковен институционален сайт, по повод на който в Светия Синод нееднократно са били изпращани запитвания и предложения за създаване на нормално работеща официална страница на БПЦ.

В новия сайт на старостилците (който има българска, руска и английска версии) засега преобладават връзки към съществуващите от години отлично поддържани библиотечни сайтове на старостилната общност, но очевиден е стремежът на създателите му да изградят сериозен портален сайт с богати текстови, графични и други ресурси.

Регистрацията на домейн с такова име може да бъде атакувано по съдебен ред, ако Светият Синод прецени, че присвояването на наименованието "Българска православна църква" накърнява интересите на БПЦ. Безспорен е фактът, че отсега нататък всяко интернет-търсене на словосъчетанието "българска православна църква" на английски език ще препраща основно към сайта на старостилците.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...