Стартира първият етап от просветно-духовна програма „Стълбица” на Фондация „Покров Богородичен“


Програмата, насочена към ученици от 8 до 12 клас и техните родители, е одобрена от Регионалния инспекторат по образованието и се осъществява с благословението на Негово Светейшество Патриарх Максим и Знеполски епископ Николай, който е и духовен ръководител на проекта.

Просветно-духовната дейност, която развива Програма Стълбица на Фондация Покров Богородичен, е алтернативен метод за превенция на социалните рискове, пред които е изправено младото поколение в България.

И през тази година Стълбица стартира първия етап от програмата си в няколко средни столични училища. “Първата стъпка” от трите, предвидени в проекта, представлява беседи, организирани като неформално творческо образование: рисуване, музика и мултимедия. Обект на първия етап от проекта са около 30 средни училища в София, като до момента беседи са проведени във Френската Гимназия, Националната художествена гимназия, 127-мо СОУ, 32-ро СОУ, 18-то СОУ, 26-то СОУ, 95-то СОУ, 42-ро СОУ, 95-то СОУ и др.

Екипът се състои от млади православни хора с различна професионална ориентация – богословие, изобразително изкуство, културология, музикална естетика. Обединява ги грижата за просветното дело, социалното мислене и радостта от общуване с младите хора. Беседите в училищата се водят от координатора на програмата Тодор (богослов), Щони (културолог), Весела (студент по богословие, работи в Комуна „Феникс”, и Диян (преподавател по вероучение); организатори са Симона (музикална естетика) и Радка.

„Софийска митрополия възприе нашата работа като наистина необходима и полезна. За успеха на просветния и социалния труд духовната подкрепа е изключително важна. За това сме благодарни на Негово Светейшество патриарх Максим и на Знеполски епископ Николай за техните незаменими съвети и молитвена помощ за всички нас – преподаватели и ученици,” споделят членовете на екипа на „Стълбица”.

Личностната превенция е една от стъпките за утвърждаването на знания и опит, необходими за израстването на младата личност. Проектът цели младите хора не само да разберат, че “грешките на младостта” са поправими, но и да пожелаят да направят своя личен избор и своите лични стъпки в тази посока; да устояват и проявяват нетърпимост към “модата на греха” и нейната фалшивост; да потърсят идеал и истина, неподатливи на време, епоха и мода.

Една от главните задачи на програмата е да разгледа социалните рискове и проблеми като следствие на нашата бездуховност; да покаже, че пътят на чистотата и радостта е път на цялостния живот, че не само интересите на здравето, но повече интересите на творчеството и разкриването от личността на нейния вътрешен мир и свобода ни зоват към този път. Друга задача е да формира у младежта съзнанието за личната отговорност по отношение на свободата и радостта, както и отговорността спрямо ближните хора.

Следващата стъпка на Стълбица е инициативата www.stoiadoteb.net, която стартира през месец ноември. За нея екипът на Православие България ще ви информира допълнително.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...