Стартира първият модул от обучението „Работа с медии” за църковници


Образът на Българската православна църква отсъства в медиите и това е травма за хората, заяви  доц. Георги Лозанов в първия ден от обучението за практическа работа на Църквата с медиите. Според него Църквата не присъства в медийното пространство и това се усеща драматично в българското общество.

"Практически съвети за работата с медиите” е първият модул от обучението за църковници, който се провежда в Банкя от 3 април.

Организатор на семинара е Фондация "Покров Богородичен". Обучението ще продължи до 5 април и в него участват свещеници от Русенска, Сливенска, Варненска и Великопреславска епархии, Негово Високопреподобие архимандрит Сионий – ректор на Софийска духовна семинария, г-жа Росица Станимирова от Комисията по Вероизповеданията и правата на човека в Народното събрание, Пенка Борисова – главен специалист в Дирекция по Вероизповеданията към Министерски съвет, Анна Маринова – редактор в Двери на Православието, служители на административни длъжности в митрополии, богослови и миряни.

Лектори са г-н Димитър Сотиров – изпълнителен директор на Българска медийна коалиция, Галина Спасова – главен редактор в програма „Хоризонт” на БНР, Жана Николова – управител на консултантска агенция за връзки с обществеността.

Гости в първия ден от семинара бяха проф. Иван Желев, директор на Дирекцията по Вероизповеданията към МС, доц. Георги Лозанов – ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски” и Горан Благоев – Българска Национална телевизия.

В първия ден от обучението лекторите представиха основните особености на медийната среда, както и основни подходи в работата с представителите на четвъртата власт.

Доц. Лозанов представи за обсъждане темата за образа на Българската православна църква в медийното пространство днес и характерните особености на журналистиката като професия. Горан Благоев представи конкретни примери от работата си като журналист, акцентирайки на добрите и лошите практики в отношенията между Църква и медии.

Доц. Георги Лозанов: Медиите са посредник, те не могат да бъдат „виновни”

Образът на Българската православна църква в медиите бе темата, която доц. Георги Лозанов представи в първия ден от обучението „Работа с медии”, организирано от Фондация Покров Богородичен за клирици и миряни.

В изложението си доц. Лозанов засегна основния проблем, който определя днес отношенията медии-Църква – това са дистанцията и разделението на „два фронта”. Медиите не могат да бъдат обвинявани за тази ситуация, защото тяхната роля е да бъдат посредник. Доц. Лозанов обобщи основните характеристики на журналистиката като професия. Най-важното в този занаят е да накараш дори безразличният да те слуша (гледа или чете). Затова в журналистиката се използват провокацията и атракциона като техники за привличане на интереса. Журналистът говори от името на своята аудитория, той е „просветен лаик”, заяви доц. Лозанов.
 
Тези „истини” за журналистиката, с които трябва да се съобрази всеки, може да прозвучат неуместно за свещениците, някои определения – дори абсурдни, но създаването на партньорство, каквото трябва да представляват отношенията между Църква и медии, изисква взаимно опознаване. Научавайки повече не само за медийната среда, но и  за професията на журналиста, църковните служители ще бъдат улеснени в общуването си с представителите на т.нар. четвърта власт.

„Църква и медии са предварително скарани”, заяви доц. Лозанов. Защо?

Защото пространството на медиите не е пространство на Църквата. Медиите се развиват по хоризонтала, там, където е сблъсъкът, там, където се случват конфликтите. Пространството на храма е по вертикала. Времето на храма е циклично, времето на медиите – линеарно. Тези факти се съвместяват трудно. Друг проблем е, че Църквата борави с истини – неоспорими. А медиите имат навика винаги да търсят и … обратната страна.

Доц. Лозанов даде пример с новинарските емисии. Как в една емисия, в която се говори за наводнения и корумпирани политици, може да се говори и за църковния празник? Не е ли това десакрализация?

„Медийната публичност е събитийна публичност” – заяви доц. Лозанов. Как тогава Църквата "произвежда" събития? Като един от възможните отговори медийният експерт посочи чудесата.

Извън храма са тривиалността и злободневието. И е естествено в Българската православна църква да има вътрешна съпротива срещу ниския, тривиален свят.

Но колкото и да е труден пътят на Църквата към медиите, доц. Лозанов е категоричен, че публичност извън храма трябва да има и определи тази публичност като „не-канонична”.

Според него, Църквата може да запълни моралния дефицит и да стане субект на моралния разказ, който е необходим във всяко едно общество. Тя може да прави това, като говори посредством авторитета на свещениците – и не на базата на готови словесни матрици, а на жив език.


Горан Благоев: Журналистът има своята аудитория, свещеникът – паството

Общуването е двустранен процес и се случва между личности, заяви Горан Благоев в изложението си за добрите и лошите практики в работата на Църквата с медиите. Горан Благоев акцентира върху отношенията между клирици и журналисти като отношения между личности и че тези личности трябва да се отнасят с взаимно уважение един към друг.

Каквото е паството за свещеника, това е аудиторията за журналиста, заяви г-н Благоев, сравнявайки работата на журналистите с работата на свещениците.

Проблемът според него е, че въпреки положителните промени, настъпили в отношенията между Църква и медии през последните години, все още „няма любов към журналистите”.

Вярно е, че няма и подготвени журналисти. Вярно е също, че темата Църква не е „рейтингова тема” и че обществото е секуларизирано. Но не бива вратите на Св. Синод да остават затворени, а журналистът да бъде възприеман като враг, смята Горан Благоев.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...