Статистика на регистрираните в България изповедания



Източник: Фокус, Днес+

Завърши тридневната национална конференция на тема  „Вероизповедания и нови религиозни движения в България – проблеми и перспективи на прага на Европейския съюз". Според изявление на Жасмина Донкова, главен специалист в „Дирекция Вероизповедания" при Министерски съвет, до момента в България са регистрирани 85 т. нар. нови вероизповедания, а други пет са в процес на регистрация. Тази информация е получена от Софийски градски съд и Дирекция по вероизповеданията.

Инициатори на конференцията са Богословският факултет към СУ „Св. Климент Охридски", Центърът за проучване на нови религиозни движения и Проблемна група „Религия и национална сигурност" към Института за философски изследвания на БАН. Форумът се провежда с подкрепата на Дирекцията по вероизповеданията при Министерски съвет.

Българският Закон за вероизповеданията е един от най-толерантните в Европа, според г-жа Донкова, защото много от европейските закони в тази област изискват наличието на определена членска маса, за да бъде регистрирано новото вероизповедание, а в България не е така.

Регистрираните вероизповедания в страната ни се разделят на две основни категории. В първата категория попадат утвърдените световните религии – православие, католицизъм, протестантство, юдаизъм, хиндуизъм и будизъм. Освен тях обаче съществуват вероизповедания, които имат в основата си самобитна система. Това са т. нар. нови, нетрадиционни вероизповедания, които като цяло имат малка членска маса и попадат във втората категория, е коментирала експертката.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...