Столичани се оплакват заради джамия в центъра, кметът Бойко Борисов пише до главния мюфтия


Източник: Столична община

Кметът на София Бойко Борисов изпрати писмо до Главния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи, с което настоява да се спазва Наредба № 1 на Столичния общински съвет за обществения ред и опазване на общинските имоти на територията на Столична община. Писмото е във връзка с постъпили в Столична община сигнали за нарушаване нормалната обстановка и спокойствието на гражданите в централната част на София, където се намира джамия “Баня Башъ”. Прилагаме пълния текст на писмото на г-н Борисов до Мустафа Алиш Хаджи:

“Уважаеми Главен Мюфтия, В Столична община се получават сигнали за нарушаване нормалната обстановка и спокойствието на гражданите в централната част на София, където се намира джамия “Баня Башъ”. Сигналите се отнасят за отправяне на призиви за молитва, чрез използване на високоговорящи устройства, инсталирани на джамията, при извършване на ежедневните религиозни обреди.

Столична община подкрепя конституционното право на различните религиозни общности в Република България, регистрирани съгласно Българското законодателство, да извършват свободно своите ритуали.

Наред с горното кметът на столицата има задължение да се грижи за опазването на обществения ред, сигурността и спокойствието на гражданите.

Като разчитам на разбиране и съдействие от ваша страна, бих Ви помолил, при извършване на религиозните ритуали в джамия “Баня Башъ” да се спазва Наредба № 1 на Столичния общински съвет за обществения ред и опазване на общинските имоти на територията на Столична община и се предприемат необходимите мерки за намаляване силата на високоговорящине устройства, с оглед да не се безпокоят гражданите с немюсюлманско вероизповедание, живущи и работещи в района”.

Днес бг цитира коментара на главния секретар на мюфтийството Хюсеин Хафъзов за БТА, че към този час не е запознат с писмото. Той посочи, че призивът "Езан", който трае около минута и половина и трябва да се чете пет пъти на ден, за да призове мюсюлманите за молитва, се чете само по три пъти на ден в джамия "Баня Башъ".

За да не безпокоим хората, живеещи наблизо, пропускаме призивите в 5.30 часа и 23.10 часа. Изпълняват се само призивите в 13.40, 15.40 и в 21.10 часа, каза Хафъзов. По думите му, към момента високоговорителите на минарето към джамията работят достатъчно тихо. По обяд и следобед гласът, който чете призива "Езан", се заглушава от големия шум, предизвикан от трафика на автомобили по това време, коментира Хафъзов.

Той поясни, че призивът "Езан" е категоричен небесен императив, който има за цел да призове мюсюлманите за молитва в определени часове.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...